Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Väljarna vänder i flyktingfrågan

Foto: Jonas Lindkvist

Opinionen i flyktingfrågan svänger kraftigt just nu. På bara en månad har andelen som tycker att Sverige ska ta emot färre flyktingar ökat med tolv procentenheter, visar DN/Ipsos. ”Det här visar att opinionen kan skifta snabbt när både verkligheten och politiken förändras markant på kort tid”, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Under hösten har flyktingkrisen varit den största politiska frågan i hela Europa. Kriget i Syrien och IS härjningar har tvingat miljoner människor på flykt. Utöver dessa blodiga konflikter har andra faktorer som politiska förändringar för afghaner i Iran, arbetslöshet i Turkiet och överfulla flyktingläger bidragit till att många människor rör sig mot Europa.

Till Sverige kommer just nu omkring 9.000 asylsökande i veckan.

När DN/Ipsos senast mätte flyktingopinionen i september tyckte 44 procent att Sverige bör ta emot fler flyktingar. Andelen som ville minska flyktingmottagandet var vid det tillfället 30 procent. Sammantaget hade stora förändringar inträffat sedan i februari. Gruppen som ville att Sverige ska öka flyktingmottagandet hade vuxit med 18 procentenheter.

I oktobermätningen slår pendeln tillbaka. Andelen som tycker att Sverige ska ta emot färre flyktingar ökar med tolv procentenheter till 42 procent. Samtidigt minskar anhängarna av ett ökat flyktingmottagande till samma nivå som i februari, 26 procent.

David Ahlin, opinionschef på Ipsos, ser tre huvudfaktorer till de tvära kasten i flyktingopinionen. En är händelseutvecklingen. I augusti sökte 11.746 människor asyl i Sverige. I september var siffran 24.307 vilken i oktober steg ytterligare till 39.181.

– Verkligheten har förändrats. Flyktingströmmen har ökat efter sommaren och fler svenskar märker av flyktingsituationen i sin vardag, säger David Ahlin.

När septembermätningen genomfördes hade precis vidden av flyktingkrisen börjat gå upp för många människor. Centralstationerna i storstäderna fylldes av flyktingar och bilderna på den döde treårige pojken Alan Kurdi följdes av en våg av sympati. Sedan dess har mediebevakningen av flyktingfrågan varit massiv.

David Ahlin menar att informationsläget bidrar till svängningen i opinionen.

– Det har tillkommit ny information, som Migrationsverkets senaste prognos och rapporterna om problemen att hitta boenden. Jag tror också att det blivit mer känt att Sverige sticker ut i Europa och tar emot flest flyktingar per capita, säger han.

En tredje orsak till förändringarna i opinionen är att ledande politiker nu talar om flyktingfrågorna på ett annat sätt.

– Vi har sett en ganska skarp förändring i budskap och tonläge från statsministern, andra ministrar och övriga partiledare. Nu är budskapet att Sverige nått gränsen för vad vi klarar av. Jag tror att alla de här tre faktorerna har haft betydelse för skiftet i opinionen, säger David Ahlin.

Snabba svängningar i opinionen är sällsynta, även om de förekommer. Nu har flyktingopinionen förändrats kraftigt två gånger på samma år.

– Det här visar att opinionen kan skifta snabbt när både verkligheten och politiken förändras markant på kort tid, säger David Ahlin.

Precis som tidigare finns det stora skillnader mellan könen, där kvinnor är betydligt mer positiva till ett ökat flyktingmottagande än män. De största förändringarna har skett bland Moderaternas, Centerpartiets och Kristdemokraternas väljare. Även bland rödgröna väljare syns en förändring. Andelen som vill ta emot fler flyktingar minskar avsevärt jämfört med i september.

– Det tyder på att partiernas positionsförflyttningar också har bidragit till att påverka opinionen, vilket har bidragit till det här skiftet. I krislägen har statsministern och partiledarna en större agendasättande makt, säger David Ahlin.

Fakta.Flyktingströmmen

Under 2015 har mer än 120.000 personer sökt asyl i Sverige. Innan året är över väntas ytterligare 40.000–70.000 människor söka sig till landet.

Under nästa år tror Migrationsverket att 100.000–170.000 människor kommer söka asyl i Sverige. Om inget görs på EU-nivå tror myndighetens analytiker att det blir fler än 170.000 asylsökande.

Enligt EU-kommissionens prognos kommer tre miljoner flyktingar att söka sig till Europa de kommande två åren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.