Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/valkommen-ombord-ska-salja-gavle/

SVERIGE

"Välkommen ombord" ska sälja Gävle

"Välkommen ombord" - med denna slogan ska Gävle kommun marknadsföras. Många orter har en slogan som ska väcka intresse för kommunen. I vissa fall fungerar de bra och i andra fall handlar det mer om bottennapp i dåligt omdöme.

I Gävles fall är "Välkommen ombord" inte bara en slogan utan en del i ett större grepp kring marknadsföringen av kommunen.

- Det är mer än en slogan, det är en del i en varumärkesplattform vi tagit fram, säger Carina Blank, ordförande i kommunstyrelsen i Gävle.

- Vi vill att det ska kännas att Gävle är en hamn- och sjöfartsstad. Det händer mycket kring kusten i vår stad och vi vill att människor ska känna sig välkomna, säger Carina Blank.

Industriområden nära hamnen har förvandlats till bostadsområden, nyinflyttade där har nära till vattnet och ska känna igen sig i uttrycket "ombord".

Många kommuner i landet har en egen kommunslogan, några ord som förhoppningsvis ska vara klatschiga och väcka intresse för orten. Det är väl lite si och så med hur marknadsförarna lyckas.

I vissa fall blir det kanske mer töntigt än bra. Fagersta försöker locka med "I Fagersta får du livstid" och Hällefors med "Ståltid och måltid".

Fagerstas slogan fångar hur som helst uppmärksamhet och har flera gånger varit med i omröstningar. I våras ställde internetsajten MSN Battles frågan: Vilken stad har coolast slogan? Toppade omröstningen gjorde Fagersta med "här får du livstid", tätt följd av Trosa med slogan "världens ände" .

Andra kommuner som lockar med en slogan:
Kristianstad: Spirit of food
Mullsjö: AttrAktiva Mullsjö
Smedjebacken: EKO mot framtiden
Ystad: Ja, i Ystad
Vingåker: En promille kan inte ha fel
Trelleborg: Lite mer Trelleborg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt