Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 16:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vallokal-utrymd-efter-upptackt-av-okant-foremal/

Sverige

Vallokal utrymd efter upptäckt av okänt föremål

En vallokal i en skola i Ljungskile utrymdes på söndagen sedan man upptäckt ett misstänkt föremål. Polisens nationella bombstyrka har nu skjutit sönder saken.
– De säger initialt att det är ofarligt, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg. 

EU-valet 2019

Upptäckten gjordes på söndagsförmiddagen av en privatperson som sedan flyttade föremålet innan man larmade polisen. Därför har föremålet hamnat i närheten av vallokalen i Ljungskile.

– De var tre valförrättare som är anslutna till vallokalen som hade det lugnt som bestämde sig för att göra lite nytta och plocka skräp. En av dem har då hittat ett föremål cirka 175 meter från bygganden som han har tagit med sig till skolan, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Flera andra personer tittade på föremålet som hade placerats på en bänk utanför byggnaden. Eftersom de ansåg att det kunde röra sig om något allvarligt larmade man polisen. 

Polisen undersökte föremålet och bedömde att det inte gick att utesluta att det kunde vara farligt och Nationella bombskyddet (NBS) tillkallades.

En avspärrning på cirka 300 meter upprättades på platsen och vallokalen spärrades av. Röstande hänvisades till en närliggande vallokal. Röstning kan genomföras som vanligt.

– Det känns speciellt otrevligt att det här ska drabba väljarna, säger Sebastian Johansson, vice ordförande i det beröra valdistriktet till P4 Väst.

Det har inte riktats några hot mot person eller vallokal.

– Vi tror att det är en ren slump att de har hittat det här föremålet. Vi kopplar det inte alls till EU-valet, säger Fuxborg. 

Kan det vara riktat mot skolan?

– Nej, det finns inget känt hot mot någon, säger Christer Fuxborg.

Polisens nationella bombgrupp genomförde på eftermiddagen en ”skjutning” mot föremålet, som inte resulterade i någon detonation eller brand. Det tyder på att det är ofarligt. 

Föremålet ska nu genomgå teknisk undersökning för att fastställa var det består av.

Hittills tyder allt på att det är ofarligt. Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot.

– Vi inväntar vanliga tekniker till platsen som ska göra saksök och spårsök. Eftersom man gjort ett sådant här fynd vill man gärna säkerställa att det inte ligger andra saker där. Sedan tittar vi på om finns dna, fingeravtryck eller andra spår efter den som kan tänkas ha lagt den här saken där.

Vallokalen är tills vidare avspärrad.

Läs mer: Fem nyheter som präglat den svenska valrörelsen