Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/valresultat-hemlighalls-efter-dom/

Sverige

Valresultat hemlighålls efter dom

1999 stod Jonas Sjöstedt överst på EU-vallistan för Vänsterpartiet. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hur många personkryss fick Jonas Sjöstedt (V) i EU-valet 1999? Svaret på den frågan kommer att hemlighållas till år 2069 efter en ny dom i kammarrätten i Göteborg, skriver Europaportalen.

TT Text

Sajten begärde ut resultatet för bland andra Marit Paulsen (L), Jonas Sjöstedt (V) och Per Gahrton (MP) hos Statistiska centralbyrån (SCB) men fick avslag med hänvisning till att det är en skyddad personuppgift som lyder under statistiksekretess.

Frågan gick vidare till kammarrätten som också uppger att valresultatet ska hållas hemligt fram till att sekretesstiden gått ut – om 70 år.

”Kammarrätten instämmer i Statistiska centralbyråns bedömning att de begärda uppgifterna omfattas av sekretess enligt 24 kap. 8 § offentlighets och sekretesslagen (2009:400). Det innebär att uppgifterna inte ska lämnas ut”.

– Detta är synnerligen märkligt. Det är ju en självklarhet att utgången av ett val ska kunna redovisas efteråt. Det ska vara möjligt att se hur många röster respektive person har fått, säger Nils Funcke, expert på offentlighetsprincipen, till Europaportalen.

– Om det finns stöd i lagen för att sekretessbelägga valresultat då bör lagstiftaren gå in och ändra lagen.

Även V-ledaren Jonas Sjöstedt säger till sajten att det är bisarrt att valresultatet inte är offentligt.

Frågan har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen. TT har sökt justitieminister Morgan Johansson (S) för en kommentar. Han ber att få återkomma.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt