Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Valu slog fel för SD

Skillnaden mellan SVT:s vallokalsundersökning Valu och det faktiska valresultatet var ovanligt stor i år – framför allt för SD som fick nästan 3 procentenheter fler röster än förutspått. ”En gissning är att deras väljare i mindre utsträckning väljer att delta”, säger statsvetaren Tommy Möller.

Vallokalsundersökningen Valu görs utanför röstningslokaler i hela landet. Resultatet anses betydligt säkrare än opinionsundersökningar före valet, eftersom det visar hur väljarna faktiskt har röstat och inte hur de avser att rösta.

Men i år var skillnaderna mellan Valu-siffrorna och det faktiska valresultatet större än normalt, att döma av det preliminära valresultatet.

– Det brukar kunna skilja några procentenheter för enstaka partier, men den här gången var det sådana skillnader för ovanligt många partier, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Störst var glappet för Sverigedemokraterna som enligt Valu skulle få 7,0 procent av rösterna. Men när resultatet kom visade det sig att partiet tagit hem nästan 3 procent till – 9,8 procent. Däremot fick Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ nästan 2 procentenheter färre röster än i vallokalsundersökningen, enligt preliminära siffror.

Tommy Möller misstänker att gapet kan bero på hur undersökningen genomförs.

– En gissning är att SD:s väljare i mindre utsträckning väljer att delta i undersökningarna, av skäl som jag bara kan spekulera i. SD har tidigare haft problem i opinionsmätningar, väljarna kanske inte vill uppge sina partipreferenser eftersom SD ett kontroversiellt parti.

SVT:s projektledare för Valu 2014 bekräftar hans uppfattning.

– Grundförklaringen är att vi underskattade SD. Vi vet att de som röstar på partiet har lågt samhällsförtroende och därmed är mindre benägna att fylla i våra enkäter. Våra statistiker har modeller för att kompensera det, men i det här valet har vi inte viktat partiet tillräckligt. Det har sedan haft spridningseffekter på de andra partierna, säger Torbjörn Gustafsson, projektledare för årets Valu.

Så skiljde sig Valu från resultatet

Det preliminära valresultatet och Valu-siffrorna inom parantes:

M  13,5 (13,0)

FP   9,9 (9,5)

C   6,5 (6,2)

KD   6,0 (5,1)

S   24,5 (23,7)

V   6,3 (8,1)

MP   15,2 (17,1)

SD   9,8 (7,0)

PP   2,2 (2,5)

Fi   5,3 (7,0)

Så genomförs Valu

Sveriges Televisions Vallokalsundersökningar har genomfört intervjuer med väljare utanför vallokaler vid riksdagsval, EU-val och folkomröstningar sedan 1991. Huvudsyftet är att ge analysunderlag för valkvällen och eftervalsdebatten. 

Mellan 6.000 och 8.000 väljare får svara på en enkät med 35–40 frågor efter att de har röstat. 

Bakom Valu står Sören Holmberg, professor vid statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet, Per Näsman, forskningsingenjör KTH och Torbjörn Gustafsson, SVT.

Källa: SVT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.