Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vanliga-mediciner-mot-sur-mage-dras-in/

Sverige

Vanliga mediciner mot sur mage dras in

Läkemedelsverket har dragit in alla läkemedel som innehåller ämnet ranitidin, som bland annat finns i medicinen Zantac. Foto: Libby Welch/Alamy

Läkemedelsverket drog på torsdagen in alla läkemedel som innehåller ämnet ranitidin, efter att det visat sig att det sannolikt är cancerframkallande. Ranitidin finns i medicin mot sur mage och i kända varumärken som Zantac och Inside. 

Även om det inte finns någon akut risk för patienter som använder medicinerna – som används mot sur mage genom att minska produktionen av magsyra – stoppar Läkemedelsverket dem tillfälligt som en försiktighetsåtgärd, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.  

Detta görs efter att tester visat att ämnet ranitidin innehåller ämnet N-nitrosodimetylamin (NDMA), som misstänks vara cancerframkallande, något som framkommit i djurstudier. 

Beslutet innebär att flera kända varumärken stoppas från försäljning på apotek och i handeln. 

Det finns alternativa produkter utan det ifrågasatta ämnet, skriver myndigheten. 

Det är dock viktigt att den som använder läkemedel med ranitidin inte avbryter behandlingen utan att kontakta apotek eller läkare, eftersom den underliggande sjukdomen kan förvärras då.

Indragningen berör bland annat varumärkena Inside Brus, Rani-Q, Ranitidin Apofri, Ranitidin Sandoz, Ranitidin Mylan och Zantac.