Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vänsterextrema mobiliserar inför nazistdemonstration

Våldsbejakande motdemonstranter mobiliserar inför lördagens nazistdemonstration i Göteborg. Hundratals vänsterextremister väntas komma till staden. Samtidigt förbereder sig polisen med kroppskameror och förstärkning från hela landet.

På lördag kommer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrera i Göteborg. Det har fått polisen att kraftsamla. Det exakta antalet poliser i tjänst är hemligt, men Göteborgspolisen har fått förstärkning från hela landet.

– Polisen har fått förstärkning från samtliga polisorganisationer i Sverige och den nationella operativa avdelningen, säger regionpolischefen Klas Friberg på en pressträff.

För att kunna utreda begångna brott även i efterhand kommer flera poliser vara utrustade med kroppskameror. Polisen har även byggt om ett garage i polishuset till tillfällig arrest med plats för över 300 personer.

Tusentals personer väntas sluta upp i motdemonstrationer på Heden i Göteborg, alldeles intill den väg som nazistdemonstrationen kommer att ta.

– Jag väntar mig kanske 3000 eller fler. På sociala medier står det att det ska komma kanske 9000, men erfarenheten säger att det ofta blir färre, säger dialogpolisen Fredrik Dahlgren som har kontakt med de olika demonstrantgrupperna.

Polisen bedömer att Nordiska motståndsrörelsen kommer att utgöras av runt 700 personer. Gruppen har som uttalat mål att samla 1000 personer.

Samtidigt finns uppgifter om att vänsterextrema våldsbejakande grupper mobiliserar för att konfrontera den nazistiska demonstrationen. I olika grupper på sociala medier organiseras bussresor till Göteborg, med uppmaningar om att bekämpa NMR, något som även Göteborgs-Posten skrivit om.

Antifascistisk aktion (AFA) har gjort en video om NMR:s demonstration där de skriver att ”Vi måste stoppa dem”.

DN har sökt kontakt med flera av grupperna utan resultat.

– Den stora majoriteten av motdemonstranterna vill få fram ett budskap på fredlig väg. Men det utnyttjas av små grupperingar som jobbar i mindre grupper och vill försöka nå NMR för att använda våld, säger Fredrik Dahlgren.

DN har uppgifter om att det kan röra sig om mellan 200 och 400 personer, stämmer det?

– Det är alltid svårt att bedöma. En uppskattning är 200 personer, men det kan bli fler.

Polismyndigheten förde inledningsvis kontinuerlig dialog med NMR, om demonstrationen. Men den kontakten har minskat efter att polisen gått ut med nya direktiv för att bättre kunna utreda hets mot folkgrupp, och även nekat NMR tillstånd för den demonstrationsväg som gruppen ville ha genom centrala Göteborg.

NMR har sagt att de eventuellt kan försöka trotsa demonstrationstillståndet och DN har tidigare avslöjat hur en demonstration som gruppen genomförde för knappt två veckor sedan i Göteborg var ett sätt att testa polismyndighetens förmåga och vilja att ingripa.

– Vi utgår från att de dyker upp på den plats som är anvisad, och som det ser ut nu tror jag att det sker, säger dialogpolisen Fredrik Dahlgren.

Vad händer om de försöker avvika?

– Då kommer polisen stå i vägen och visa vilken tillståndsgiven färdväg som gäller. Att man gör ett försök är en sak, men att man lyckas denna dag... det kommer man inte göra.

Polisen har inte upprättat någon kontakt med de vänsterextrema grupper som väntas komma till Göteborg. På en Facebooksida tillhörandes en av grupperna uppmanas motdemonstranter att inte prata med polisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.