Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vänsterextremt våld i Mälardalen

Sedan i vintras har en vänsterextrem grupp genomfört ett 30-tal attacker mot meningsmotståndare i Mälardalen. Enligt Ekot handlar det om telefonhot, kemikalieattacker och misshandel.

Säkerhetspolisen bedömer inte att attackerna utgör något reellt hot mot den svenska demokratin. Det politiska våldet är inte så allvarligt som det var i slutet av 1990-talet.

En av vänsterextremisterna berättar för P4 Sörmland om en attack mot en 27-årings bostad utanför Eskilstuna:

- Ett antal av våra aktivister åkte ut till adressen för att ta sig in i lägenheten och helt enkelt attackera personen som bodde där. Personen var inte hemma och då valde aktivisterna på plats att attackera lägenheten i stället och helt enkelt totalförstöra den.

- Vi har varit naiva och sett på de här attentaten som separata händelser. När vi började titta på det här i slutet av april märkte vi väldigt snabbt att de hänger ihop.

Det säger den polis i Södermanland som leder utredningen. På grund av den hotbild som finns mot honom vill han inte gå ut med namn.

Bakom dåden ligger, enligt polisen, den landsomfattande organisationen Revolutionära fronten.
Attackerna har framför allt riktats mot högerextremister, som medlemmar i nazistiska Svenskarnas parti. Men även samhällsfunktioner, som ett socialkontor, har angripits.

- De är emot allting: socialkontor i Stockholm, LO-borgen, bemanningsföretag och sådant, säger han.

Till angreppen hör skadegörelse mot meningsmotståndares bostäder. Det har också hällts ammoniak i personers brevinkast. Likaså finns flera fall av mordförsök.

Flera personer figurerar i utredningen, men det har varit svårt att knyta någon till enskilda händelser. Ett mordförsök har dock klarats upp och dom väntas på torsdagen.

I dag finns omkring 100 brottsaktiva vänsterextremister i Sverige, uppger Säpo.

– Något direkt hot mot det demokratiska statsskicket ser vi inte från de här extremisterna. Däremot begås handlingar mot individer, säger Mark Vadasz på Säpos kommunikationsenhet.

Enskilda som blivit mål för extremisterna riskerar främst att utsättas för trakasserier, våldshandlingar och skadegörelse.

Höger- och vänsterextremister har gemensamt att de accepterar våld för att nå sina mål och att de inte respekterar demokratiska processer, enligt Vadasz.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.