Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vänsterpartiet föreslår miljardlån för fler hyresrätter

Nooshi Dadgostar (V) vill att staten lånar ut pengar till byggandet av nya hyresrätter.
Nooshi Dadgostar (V) vill att staten lånar ut pengar till byggandet av nya hyresrätter. Foto: TT

Vänsterpartiet sätter press på regeringen i bostadsfrågan. 25 miljarder kronor i förmånliga statliga lån till fastighetsägare skulle ge 50.000 fler hyresrätter per år, enligt partiets förslag.

– Det krävs mer politisk handlingskraft, säger Nooshi Dadgostar (V).

Regeringen har bjudit in partierna till blocköverskridande samtal om bostadspolitiken. Skälet är att den redan tidigare svåra bostadsbristen har förvärrats ytterligare efter det senaste årets stora tillströmning av flyktingar. Enligt Boverkets prognos behövs 700.000 nya bostäder fram till 2025. Det mål om att bygga 250.000 bostäder till 2020 som regeringen satte upp har blivit överspelat.

Inför samtalen med regeringen lägger Vänsterpartiet nu fram ett nytt förslag som DN har tagit del av. Nooshi Dadgostar är partiets bostadspolitiska talesperson.

– Det här är vårt sätt att säga till regeringen att nu krävs det mer politisk handlingskraft. Det räcker inte med duttande kring regelverk, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet vill att staten hjälper fastighetsägare, såväl privata som allmännyttiga, att finansiera byggandet av hyresrätter till mer förmånliga villkor än i dag. Det ska ske genom att staten utnyttjar sina möjligheter att för närvarande låna till rekordlåg ränta. Pengarna skulle sedan lånas ut till fastighetsägare och kunna täcka 25 procent av investeringskostnaden.

– Marknaden klarar inte av att bygga hyresrätter för normalinkomsttagare. Det är det stora problemet. Busschaufförer, servitriser och undersköterskor måste kunna bo också i våra storstäder. Problemet är att man behöver ett så stort eget kapital för att bygga, det är en tröskel. Jag är övertygad om att det behövs ett finansiellt stöd, säger Nooshi Dadgostar.

Enligt beräkningar som riksdagens utredningstjänst har gjort åt Vänsterpartiet skulle en årlig upplåning på 25 miljarder kronor resultera i 50.000 nya hyresrätter per år. Eftersom pengarna ska betalas tillbaka skulle det i det längre perspektivet inte innebära någon kostnad för staten.

Fastighetsägarna har förespråkat höjda bostadsbidrag som ett sätt att öka betalningsförmågan hos svaga grupper och därmed efterfrågan på hyresrätter. Det skulle få negativa konsekvenser, anser Nooshi Dadgostar.

– Den skenande ojämlikheten behöver tacklas med högre lägstalöner, bättre försäkringar och även bostadstillägg för pensionärer. Men effekten av deras förslag blir att de kan höja hyrorna så mycket de vill och staten finansierar det. Vi tycker att det är en dålig modell som bygger på att fastighetsägarna vill ha marknadshyror.

Vänsterpartiet säger blankt nej till marknadsanpassade hyror, något som förts fram av borgerliga partier inför bostadssamtalen. Ett villkor för de förmånliga lånen är att hyrorna har satts i förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Ett förslag från bland andra Liberalerna är att sänka reavinstskatten, ibland kallad flyttskatt, för att öka människors benägenhet att flytta och få en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Nooshi Dadgostar är skeptisk eftersom hon bedömer att det skulle pressa upp priserna på bostadsrätter ytterligare. V ser dock gärna att man kommer överens om en nedtrappning av ränteavdragen.

Fakta. V-förslaget

Fastighetsägare som bygger hyresrätter erbjuds förmånliga statliga topplån som täcker 25 procent av investeringskostnaden. Staten tar in pengarna genom att utnyttja den exceptionellt låga statslåneräntan. Med ett litet påslag på återbetalningen skulle nettot bli plus för staten.

De statliga lånen skulle minska fastighetsägarnas behov av eget kapital till 5 procent av investeringskostnaden, förutsatt att resten kan täckas med banklån.

25 miljarder kronor i sådana lån årligen skulle ge 50 000 nya hyresrätter per år, enligt beräkningar som gjorts av riksdagens utredningstjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.