Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 12:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vansterpartiet-i-goteborg-delar-sds-ambition-att-dumpa-shanghai-som-vanort/

Sverige

Vänsterpartiet i Göteborg delar SD:s ambition att dumpa Shanghai som vänort

Daniel Bernmar (V) vill ha andra vänorter än kinesiska framöver. Foto: Tomas Ohlsson

När Sverigedemokraternas motion om att bryta vänortsförhållandet med Shanghai behandlades av kommunstyrelsen på onsdagen blev beslutet bordläggning. Men ett parti sa tydligt att de också vill bryta med Kina – Vänstern.

– Vi är djupt kritiska till detta att ha Shanghai som vänort. Vi har mycket hellre samarbeten med städer på jorden där demokrati och mänskliga rättigheter står i fokus, säger Daniel Bernmar (V), efter sammanträdet där avgörandet kring SD:s motion i frågan sköts fram till den 11 december.

Inga andra partier ville ta så tydlig ställning, men Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou tolkade ändå själva bordläggningen positivt. Frågan är inte död.

Det var Axel Josefson (M) som bad om förlängd betänketid och hans kollegor i Alliansen hade inget att tilläga när de träffade pressen. Centerns Naod Habtemichael har ju en partikollega i Linköping – Lars Vikinge – som varit väldigt tydlig med att han vill bryta avtalet med deras vänort Kanton, men Habtemichael ville avvakta med besked eftersom ”varje kommun har sina förutsättningar”. 

Socialdemokraterna beskrev läget som ”komplext”, och gruppledaren Jonas Attenius var i alla fall inte för någon snabb förändring. Hans utgångspunkt är att ”avtal ska hållas”. 

Demokraternas Martin Wannholt hade en plan för partiets ställningstagande.

– Vi vill prata med näringslivet först, så vi är glada att frågan bordlades, för vi vill inte ställa till med någonting där.

Varför ska näringslivet avgöra kommunens politik?

– Nej, de ska inte ha något avgörande, men vi vill tala med alla inblandade först.

Vänsterpartiet var som sagt de enda som omedelbart ville markera mot kinesiska Shanghai, och Daniel Bernmar tyckte inte det var ett svårt val.

– Särskilt inte nu när demokratin och yttrandefriheten är under attack i Kina, och när företrädare från kinesiska staten har en helt oacceptabel ton mot svenska ministrar.

Så ni stöder SD:s förslag om att bryta med Shanghai som vänort?

– Nej, vi kommer aldrig någonsin rösta på ett sverigedemokratiskt förslag.

Varför inte då, om ni tycker precis likadant?

– Vi röstar aldrig med antidemokratiska partier, säger Daniel Bernmar (V). 

Läs också: 

Spänt läge när Göteborgs lukrativa band till Kina prövas

Kinesisk delegation nobbas av Linköpings borgmästare – många vänorter prövar sina relationer till Kina