Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-26 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vansterpartiet-varnar-budgeten-betyder-nedskarningar-i-valfarden/

SVENSK POLITIK

Vänsterpartiet varnar: Budgeten betyder nedskärningar i välfärden

Vänsterpartiets Ulla Andersson varnar för att vårbudgeten kommer att leda till nedskärning i skola, vård och omsorg.
Foto: Beatrice Lundborg

Vänsterpartiet är starkt kritiska till den vårbudget som regeringen presenterar tillsammans med L och C. Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson hävdar att budgeten betyder nedskärningar i välfärden.

– Är det vad de behöver höra, de som nu kallas för hjältar? säger hon.

Häpen, förbluffad, till och med chockad. Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, lägger inte fingrarna emellan när hon kommenterar regeringens vårbudget.

Hon saknar satsningar på välfärden och menar att den budget som regeringen presenterar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommer att innebära nedskärningar i skola, vård och omsorg.

– Man kan konstatera att det är en budget för nedskärningar i välfärden. Det är en budget för stora besparingar i vård, omsorg och skola. Är det vad de behöver höra, de som nu kallas för hjältar? frågar Magdalena Andersson retoriskt.

Bakom Vänsterpartiets kalkyl finns konstaterandet att regeringen i budgeten räknar med att konsumtionen i den offentliga sektorn kommer att minska, trots att man i samma budget ser ett behov av att öka konsumtionen för att parera det behov som uppstår när andelen äldre i befolkningen blir större.

Regeringen har redan presenterat stöd på runt 20 miljarder kronor till kommuner och regioner, varav 12,5 miljarder kommer att ligga kvar som en permanent budgetpost. Ulla Andersson tror inte att de pengarna kommer att säcka.

– Vi har föreslagit 10 miljarder kronor mer.

Socialdemokraterna menar dock att Vänsterpartiet har fel utgångspunkt för sina beräkningar och hävdar att regeringen har höjd för att kommuner och regioner kommer att tvingas se ett krympande skatteunderlag.

”Finansdepartementet gör bedömningen att de tillskott som görs till välfärden i år täcker både de minskade skatteintäkterna och behoven som uppstår genom den åldrande befolkningen”, skriver Magdalena Anderssons pressekreterare Johan Ekström i ett sms till DN.

Vänsterpartiet också se riktade åtgärder för att snabbt stärka den äldreomsorg där många äldre har smittas och avlidit av covid-19. Bland annat vill partiet ge stöd till kommunerna så att antalet anställda som möter varje person inom äldreomsorgen kan hållas nere.

– I Stockholm har vi exempel på att 25 olika personer kommer hem till de äldre på en dag, det är inte rimligt, säger hon.

Läs mer:

KD: Regler för företagsstöd driver arbetslöshet

Finansministern: Utgiftstaket måste höjas

Carl Johan von Seth: Krisbudgeten rubbar inte Sveriges statsfinanser

Fack och arbetsgivare kräver större krispaket

DN Debatt: ”Vårt reformarbete fortsätter vid sidan av krisåtgärderna”

Ämnen i artikeln

Vårbudgeten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt