Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 17:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vansterpartiet-vill-se-okning-av-statsstod-till-kommuner-och-regioner/

SVENSK POLITIK

Vänsterpartiet vill se ökning av statsstöd till kommuner och regioner

Jonas Sjöstedt (V) vill se 25 extra miljarder i stöd till kommuner och regioner.
Foto: Ali Lorestani / TT

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt anser att Stockholms kommun har tappat kontrollen över spridningen av covid-19 inom äldreomsorgen. Nu vill partiet se en permanent ökning av statsstödet till kommuner och regioner med 25 miljarder kronor.
V föreslår även en tillfällig statlig fond som ska hjälpa hyresgäster som inte kan betala hyran under krisen.

De stödpaket som regeringen och samarbetspartierna hittills har lagt fram räcker inte till, om du frågar Vänsterpartiet. På onsdagen presenterade partiledaren Jonas Sjöstedt en lång rad förslag på ytterligare åtgärder.

Överlägset störst bland de satsningar som V vill försöka få igenom i riksdagen är 25 extra miljarder i statsstöd till kommuner och regioner. En utgift som, om Sjöstedt får som han vill, skulle ligga kvar i statsbudgeten även efter coronakrisen.

Mer pengar till kommuner och regioner skulle kunna skapa arbetstillfällen för personer som har förlorat sina jobb som en följd av pandemin. Men V anser också att kommunerna har omedelbara behov.

– Det mest akuta är äldreomsorgen. Smittan sprids på våra äldreboenden, framför allt i Stockholm. Det här måste få ett stopp och vi måste se till att det här inte upprepas i andra delar av Sverige, säger han till DN.

Sjöstedt kräver att att även personal som inte har fast anställning inom äldrevården utbildas i smittskydd, men pekar samtidigt på flera andra åtgärder som han ser som nödvändiga. Bland annat vill han minska antalet anställda som träffar varje brukare inom äldreomsorgen.

– Det krävs ibland personalförstärkningar, det krävs en schemaläggning som är uppbyggd för att hindra smittspridning och det krävs att äldre smittade inte blandas med äldre friska. Det sker delvis runt om i Sverige, men vi ser att det är otroligt brådskande.

Partiet föreslår även en tillfällig statlig fond för hyresgaranti som ska hjälpa hyresgäster som inte kan betala hyran under krisen. Hyresvärdar ska kunna ersättas med upp till 75 av hyran enligt förslaget som beräknas kosta 500 miljoner det första halvåret.

– Det ska inte vara möjligt att vräka hyresgäster under den här krisen, säger Jonas Sjöstedt (V) vid en presskonferens på onsdagen.

V föreslår även att personer som tillhör riskgrupper och som inte kan arbeta hemifrån ska kunna omfattas av sjukpenningen. Förslaget skulle innebära en utvidgning av sjukpenningen.

Runt en fjärdedel av dem som hittills har avlidit till följd av coronasmittan i Stockholm är personer som får vård eller andra insatser genom äldreomsorgen. Jonas Sjöstedt kallar smittspridningen på ålderdomshem för ”ett stort misslyckande”.

– Det är uppenbart att de ansvariga i kommunen inte har grepp om situationen. Det är väldigt många olika företag inom hemtjänsten och det verkar saknas överblick. Det är därför vi också har öppnat för att om det är så att enskilda företag inte klarar att begränsa smittspridningen så måste kommunerna kunna ta över verksamheten.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt