Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vansterpartister-vill-se-utmanare-till-dadgostar/

Sverige

Vänsterpartister vill se utmanare till Dadgostar

Nooshi Dadgostar behöver konkurrens, anser partikamrater.
Nooshi Dadgostar behöver konkurrens, anser partikamrater. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Först Ulla Andersson, sedan Jens Holm. Favorit efter favorit faller ifrån i jakten på en ny ledare för Vänsterpartiet. Nu höjs röster för att fler måste våga kliva fram och utmana Nooshi Dadgostar, den enda som hittills har sagt ja.

Startfältet smalnar av i rask takt medan valberedningens stoppdatum för nomineringar den 21 februari närmar sig. Med Ulla Anderssons negativa besked sent på tisdagskvällen försvann den främsta förhandsfavoriten. På onsdagen meddelade ytterligare en V-profil som figurerat i förhandsdiskussionen, riksdagsledamoten Jens Holm, att inte heller han ställer upp.

– Jag vill fortsätta arbeta som jag gör nu med klimat- och trafikfrågor. Jag är väldigt nöjd med den position som jag har, säger han.

Dessutom var Jens Holm bara beredd att ställa upp om partiet anammade modellen med ett ledarskap delat på två personer. En rundringning till distrikten som DN gjort visade att den idén saknar stöd i partiet. 

Det betyder att det i nuläget bara finns en tydlig kandidat till att efterträda Jonas Sjöstedt: riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar. Hon har ett starkt stöd i partiet och både Ulla Andersson och Jens Holm lovordade henne i samband med att de klev av. 

Samtidigt visar DN:s samtal med partiföreträdare att det finns en stark önskan om ett partiledarval där flera kandidater kliver fram och bidrar till en livlig debatt om partiets framtid. 

Valberedningens sammankallande Håkan Eriksson har till DN uttalat sig positivt om en öppen process med flera kandidater. Han pekade på de goda effekterna av konkurrensen mellan fyra namn när Jonas Sjöstedt valdes för åtta år sedan.

Distriktsordföranden i Södermanland Patrik Renfors är av samma uppfattning. Södermanland hör till de distrikt som redan hade hunnit nominera Ulla Andersson när hon sade nej. Enligt Patrik Renfors ska frågan tas upp igen på nästa distriktsmöte inom kort. Distriktets beslut kan komma att handla om att sätta ljuset på nya kandidater.

– Oavsett om Nooshi är en bra kandidat så vill vi att det ska finnas fler att välja mellan.

Jens Holm vill också se fler kandidater.

– Det finns mycket bra folk i Vänsterpartiet och jag tror att det vore bra att vi hade en process där fler namn kom fram.

Av samma uppfattning är Nina Berggård, ordförande i Norrbottendistriktet som också hade hoppats på Ulla Andersson.

– Jag tycker att det vore bra om fler sade: jag vill. Vi hade en jättebra process förra gången.

Även Västmanland hade hunnit nominera Ulla Andersson men ordföranden där Fredrik Stockhaus hoppas och tror att det kan utkristallisera sig fler kandidater. Frågan ska diskuteras i distriktsstyrelsen. Han pekar på att förra kommunalrådet i Umeå Tamara Spiric uppgett på Facebook att hon överväger att kandidera. Hon fick häromdagen starkt stöd för att ställa upp av partikamrater från Västerbotten i en debattartikel i Expressen.

Andra tänkbara partiledarkandidater som redan tidigare sagt nej är bland andra EU-parlamentarikern Malin Björk, arbetsmarknadspolitiska talespersonen Ali Esbati och förra riksdagsledamoten Rossana Dinamarca.

Läs mer: Ulla Andersson kliver av – men lovar fler käppar i regeringens hjul 

Läs mer: Nooshi Dadgostar vill ta över efter Jonas Sjöstedt