Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Vapenexporten legitimerar diktaturer”

Sveriges affärsrelation med Saudiarabien fyller tio år i år och har vuxit enormt senaste åren. I fjol exporterade Sverige mer till saudierna än till hela EU. Svenska freds- och skiljedomsföreningen menar att svensk vapenexport till diktaturer legitimerar styrelseskicket.

På regeringens hemsida kan man läsa att Saudiarabien har omfattande brister inom området mänskliga rättigheter. Politiska partier och fackföreningar är förbjudna, kvinnor diskrimineras systematiskt, rättssäkerheten är oförutsägbar, kroppsdelar huggs av som straff, barn som begått brott avrättas och kungafamiljen styr alla medier.

Med detta land beslutade Sveriges regering den 21 april 2005 att underteckna ett kontrakt om export av krigsmateriel. Redan 2002 lämnades ett positivt förhandsbesked om det och 2004 undertecknades samförståndsavtalet. Saudiernas regeringsdelegation var här och träffade Carl XVI Gustaf, representanter från den svenska försvarsindustrin och dåvarande försvarsminister Leni Björklund.

Utöver ovillkorliga hinder som exempelvis FN-embargon finns det villkorliga hinder i de svenska riktlinjerna för vapenexport. Då prövas fall till fall där man måste ta hänsyn till om det tillgodoser det svenska försvarets behov, säger Diana Malm, kommunikationsansvarig på Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

– Vi ska också titta på ärendet ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv, vi ska se att det inte står i strid med svensk utrikespolitik, vi tittar på inre och yttre stabilitet i det aktuella landet, mänskliga rättigheter och liknande, säger Diana Malm till DN.se.

Det var Leni Björklund och kronprins Sultan bin Abdulaziz som den 15 november 2005 satte sina signaturer på det femåriga kontraktet där länderna ”med stor tillfredsställelse uttrycker sin önskan att ytterligare förstärka de goda och vänskapliga förbindelserna genom direkt militärt samarbete”. Den nuvarande regeringen valde 2010 att låta kontraktet fortlöpa med fem nya år.

– ISP gör en totalbedömning av de saker jag nämnde tidigare. Några delar väger för och andra väger mot, men alla delarna vägs in och ISP:s bedömning görs på hela ärendet, säger Diana Malm som inte kan gå in på det specifika fallet.

Svenska freds- och skiljedomsföreningen är en av de röster som reagerat starkast på den senaste tidens uppgifter och avslöjanden om relationen mellan Sverige och Saudiarabien. Att Sverige skulle vara redo att bygga en vapenfabrik rågade måttet för organisationen som menar att det legitimerar diktaturen, att det stärker dess makt på lång sikt och att Sverige därmed avhänder sig kontrollen över vad vapnen kan användas för.

– Bara vapenexporten var allvarlig nog. Saudiarabien har tidigare varit ett väldigt litet mottagarland och det är först de senaste åren det ökat och öppnat för krigsmaterial för strid, säger Svenska freds politiska sekreterare Rolf Lindahl till DN.se.

Kontraktet avsåg Saab Bofors Dynamics pansarvärnsystem Bill 2. Det handlar om högteknologiskt avancerade pjäser med stor flexibilitet vad gäller användningsområden. Saudiarabien ingick avtal om köp av det likaledes hypermoderna övervakningssystemet Erieye från Saab Microwave Systems (då Ericsson Microwave Systems).

– För en bedömning måste man titta på vad det är som exporteras. Det är övervakningsutrustning, inte utrustning som kan användas mot den egna befolkningen. Däremot kan man självklart ha olika uppfattningar om vad som ska exporteras eller inte. Det är dock inte vår uppgift utan vi utgår från de riktlinjer som finns, säger Diana Malm som påminner om den stundande utredningen av krigsmateriellagen.

Både Erieye och Bill 2 kan väl lätt användas mot den egna befolkningen?

– Det materiel som exporterats har genomgått vår bedömning och landat i att det handlar om övervakningsutrustning.

Avtalen med Saudiarabien har lett till att den svenska exporten till landet har exploderat. 2008 exporterade Sverige krigsmateriel till Saudiarabien för ett totalt värde om 27 miljoner kronor. Året därpå ökade summan till 44 miljoner kronor och 2010 mer än femdubblades exportvärdet till 246 miljoner kronor.

I fjol blommade effekterna av samförståndsavtalet ut i full kraft. Då registrerades 2,869 miljarder kronor vid det saudiska statens köp av den svenska försvarsindustrins produkter. Bara Thailand var en större köpare av svensk krigsmateriel 2011 och det handlade om Jas 39 Gripen. Faktum är att den svenska vapenexporten till saudierna förra året var större än till samtliga EU-länder sammanlagda.

– Svensk säkerhets- och utrikespolitik ska inte bedrivas utifrån kommersiella intressen. Det finns gränser för hur långt man kan gå och hur mycket man kan offra av sina grundläggande värden. Vi tycker att de gränserna passeras rejält när man ingår vapensamarbete med en diktatur, säger Rolf Lindahl.

2002 års förhandsbesked om ett avtal mellan Sverige och Saudiarabien motiverades med att det var ”angeläget att i Sverige upprätthålla kompetens” och att Saudiarabien inte kunde ” förväntas nyttja systemet i aggressivt syfte”. På onsdag är det ett år sedan saudiska militärstyrkor bjöds in för att slå ner de folkliga protesterna i grannlandet Bahrain.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.