Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vapenfynd från regalskepp vid årets dykningar

Foto: Kirill Egorov/Ocean Discovery

Nya undersökningar vid regalskeppet Mars, 1500-talsskeppet som ligger på botten utanför norra Öland, har resulterat i fynd av flera föremål. 

Tidigare har forskare fokuserat på själva fartyget men i år har man börjat titta mer runt vraket, enligt P4 Kalmar. Målet i år är att med hjälp av robotkameror och djupdykare söka av botten runt skrovet.

– Att det är mycket saker på Mars är inte konstigt. Det här var ett jätteskepp, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, till radion.

Resterna av Mars, Erik XIV:s flaggskepp, gick till botten 1564 efter ett stort sjöslag utanför Öland. Vraket hittades 2011 och var ett av sin tids största örlogsskepp.

Vid årets undersökningar har man hittat personliga vapen och handgranater i keramik, enligt P4.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.