Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Väpnat rån mot Ikea i Kållered

Tre maskerade män beväpnade med automatvapen rånade Ikea i Kållered söder om Göteborg vid stängningsdags efter klockan 20 på onsdagen.

- Männen kommer över en okänd summa pengar, säger Anna Rosenberg, vid Göteborgspolisen.

Två av rånarna kom in på Ikea klockan 20.25 på onsdagskvällen. Den tredje rånaren väntade på parkeringen. Enligt vittnesuppgifter var rånarna beväpnade med en automatkarbin AK5:a, ett hagelgevär och en silverfärgad revolver.

Det var nära stängningsdags och bara fem av varuhusets 26 kassor var öppna.

- Hur många kassor som är öppna beror på tillströmningen av kunder, säger varuhuschefen Ulrika Persson till DN.

Det finns inga större mängder sedlar i de enskilda kassorna.

- Det går rörpost med sedlar från varje kassa, säger Ulrika Persson.

Personalen i kassorna får sina växlingskassor från ett avräkningskontor. Ulrika Persson vill inte säga vart rörposten med sedlar går från de enskilda kassorna.

En av kunderna, Alexandra Hansson, säger till G-P:s nätupplaga att en beväpnad rånare höll kunderna och personalen i kassorna i schack.

- En annan maskerad man stod utanför på parkeringen med ett automatvapen och en kommunikationsradio, säger Alexandra Hansson.

Ett anonymt vittne säger till G-P att en annan av rånarna rusade ut ur varuhuset med två metallboxar som liknar kassalådor under armarna.

Totalt tog rånet inte mer än 6-8 minuter. En av rånarna tackade kunder och personal för samarbetet innan han sprang mot flyktbilen.

Efter rånet försvann de tre männen i en vinröd Volvo 850. Vittnen säger att de körde söderut på E6. Polisen i Halland larmades av Göteborgspolisen och rånarna eftersöktes med helikopter sent på onsdagskvällen.

Strax efter rånet påträffades en brinnande Opel i Hjälbo, som ligger norrut från varuhuset. Kommissarie Åke Pettersson på Göteborgspolisens Krimjour säger till DN att det är oklart om den brunna bilen har någon koppling till rånet. Vid 23.30-tiden var ännu ingen gripen. Polisinsatsen hade då trappats av.

- Ingen är skadad. Vi har krishantering för personalen, säger varuhuschefen Ulrika Persson.

När rånet genomfördes befann sig ett 30-tal personer utanför och inne i varuhuset.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.