Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Var fjärde svensk har gått i terapi

Var fjärde svensk har någon gång fått hjälp av en psykolog eller terapeut. Det visar en undersökning som Sifo gjort. Störst andel av de som söker hjälp är kvinnor mellan 30 och 49 år.

Undersökningen, som är gjord under mars 2011 på uppdrag av psykologföretaget Pearson, visar att den vanligaste anledningen till att söka psykologisk hjälp är jobbrelaterade problem eller utmattningssyndrom, följt av depression och kris eller sorg. Bland unga, 15–29 år, söker mer än hälften hjälp för depression.

– Allt fler förstår att en psykolog kan bidra till att man kan komma vidare i svåra situationer som kris, sorg eller jobbrelaterade problem, säger Åsa Magander, marknadschef på Pearson, ett företag som bland annat säljer tester som psykologer använder.

26 procent uppger att de någon gång har fått hjälp av en psykolog eller terapeut. Bland kvinnor har så många som 32 procent uppsökt hjälp, medan det bland männen är 20 procent som någon gång fått psykologhjälp. Den grupp där det är vanligast att uppsöka psykolog är kvinnor mellan 30 och 49 år, där hela 43 procent svarat att de någon gång fått hjälp av en psykolog.

– Psykologer finns i dag inom många olika områden, till exempel inom sjukvård, skola, företag och organisationer. De fyller en viktig funktion för såväl enskilda individer som för hela samhället. Och trots att behovet är stort finns det förhållandevis få psykologer och terapeuter i primärvården och fortfarande är det svårt för klienter att få hjälp, säger Åsa Magander.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.