Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 10:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/var-fjarde-var-sjuk-bland-friska-anstallda-i-aldrevarden/

Sverige

Var fjärde var sjuk - upptäckten kan leda till munskyddskrav i äldrevården

Efter att var fjärde anställd visat sig smittad överväger regionledningen munskydd till personal på äldreboenden i Västra Götaland.
Efter att var fjärde anställd visat sig smittad överväger regionledningen munskydd till personal på äldreboenden i Västra Götaland. Foto: Alexander Mahmoud

Västra Götalandsregionen har testat nästan 650 anställda på äldreboenden, trots att de själva bara känt av väldigt lindriga symtom.

En överraskande stor del – 24 procent – testade positivt för covid-19. Nu börjar regionledningen tala om att införa munskydd som rutin för personalen.

Hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen Ann Söderström har tagit stort intryck av de senaste resultaten från regionens breda provtagning av anställda på äldreboenden. Testerna gjordes på personal som själva upplevde sig som i stort sett friska.

– De uppvisade så lindriga symtom att de skulle ha kunnat gå till jobbet. I vanliga fall hade de gått, säger Ann Söderström till DN.

Nu visade testerna att av de 650 som testades var 24 procent sjuka i covid-19.

Ann Söderström är överraskad över hur många som bar på viruset när 650 anställda på regionens äldreboenden testades.
Ann Söderström är överraskad över hur många som bar på viruset när 650 anställda på regionens äldreboenden testades. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På sin presskonferens på torsdagen redogjorde Folkhälsomyndigheten för sin uppdaterade syn på behovet av munskydd för anställda i äldreomsorgen. Numera anser myndigheten att behovet bör avgöras lokalt och ser inga hinder för att man eventuellt inför det som rutin.  

Läs mer: ”Folkhälsomyndighetens otydlighet skapar oro bland våra medarbetare.” 

– Jag säger samma sak: Tycker verksamheterna att det är munskydd som fattas, så får man införa det, men jag tror inte att det löser problemet egentligen. De resultat vi fått i testerna är ju i första hand en väldigt stark signal om att man inte ska gå till jobbet över huvud taget, även om man bara känner av lindriga symtom, säger Ann Söderström.

Bild 1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild 2 av 2 Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, säger att det krävs både ”hängslen och livrem” för att skydda de äldre nu.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall är aningens mer uppmuntrande till idén med munskydd på äldrevårdens personal framöver.

– Vi har cirka 260 boenden som inte har någon smitta och det är klart att i det här läget kanske man vill rekommendera både hängslen och livrem. Är det något den här pandemin lärt oss, så är det hur skört läget är för de äldre. Vi kanske måste steppa upp.

Men vem ska bestämma det?

– Det måste varje verksamhet göra. Ledarskapet får ökad betydelse nu, säger Leif Dotevall.  

Läs också: Östra Göteborg extra hårt drabbat av coronaviruset