Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/var-langtan-efter-auktoriteter-fler-vill-styras-med-fast-hand/

SVERIGE

Vår längtan efter auktoriteter: Fler vill styras med fast hand

Bild 1 av 6 Stefan och Caroline Phillipp tycker att det är problematiskt att människor ”inte längre erkänner auktoriteter”.
Foto: Hilda Arneback
Bild 2 av 6 Annika Ingemarsson.
Foto: Hilda Arneback
Bild 3 av 6 Maria Elementar på Södermalm i Stockholm är grundskolan som har kritiserats av Skolinspektionen för sina ”auktoritära förhållningssätt”. Skolans genomsnittliga meritvärde – elevernas sammanräknade betyg – är bland de högsta i Stockholm.
Foto: Hilda Arneback
Bild 4 av 6 I Göteborg håller psykiatrikern och författaren David Eberhard sitt populära föredrag om ”hur barnen tog makten”, vilket också är namnet på en av hans böcker. Där gör han upp med den stora nordiska föräldraexperten Jesper Juul som han menar ”inte har fler referenser än min gamla mormor”.
Foto: Hilda Arneback
Bild 5 av 6 ”Föräldrar har slutat uppfostra sina barn. Ungdomar kastar sten mot polisen. Men jag tycker att man ser en motreaktion nu”, säger Caroline Phillipp.
Foto: Hilda Arneback
Bild 6 av 6 David Eberhard.
Foto: Hilda Arneback

Vill du helst att ditt barn är väluppfostrat eller upproriskt? Lydigt eller nyfiket? Synen på barn har hamnat i hetluften och sägs förklara en av 10-talets största politiska rörelser: auktoritarianismen. Matilda Gustavsson går till botten med vår tids längtan efter ordning och reda.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.