Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Var tionde svensk vegetarian

Foto: Eva Tedesjö

Så många som var tionde hoppar över köttet, och antalet vegetarianer har ökat de senast åren. Men det är skillnad mellan att äta hel- eller halvvegetariskt.

Var tionde svensk har nu helt gått över till en vegetarisk kost, enligt en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av organisationen Djurens Rätt.

6 procent av de 1 000 personer som tillfrågats i undersökningen uppger att de är vegetarianer, och 4 procent är veganer. Det är totalt en ökning med fyra procentenheter jämfört med en undersökning som organisationen gjorde 2009. Då svarade fyra procent att de var vegetarianer och två procent att de var veganer.

Miljön, den egna hälsan och djurens rättigheter är de starkaste argumenten till att det blir mer grönt på tallriken, enligt undersökningen.

Att äta mer vegetarisk mat är bra av flera skäl, tycker Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Men om man går hela vägen och blir vegetarian, måste man tänka på vad som hamnar på tallriken. Eller snarare – vad som inte hamnar på tallriken.

–  Tar man bort kött och fisk är det jätteviktigt att äta mycket bönor och linser för att få i sig tillräckligt med järn, zink och selen. Väljer man att äta helt veganskt behöver man ta tillskott med D-vitamin och B12 eller äta berikade produkter, säger hon.

Fakta: Därför väljer fler vegetarisk kost

De fem starkaste argumenten för att välja en vegetarisk kost, enligt undersökningen:

• Om det skulle anses ha lägre miljöpåverkan än annan mat

• Om det skulle anses vara hälsosammare än annan mat

• Av hänsyn till djuren

• Om det vore lättare att hitta bra vegetariska produkter i affären eller på restauranger

• Om vegetarisk mat skulle bli billigare

Undersökningen genomfördes av Demoskop, på uppdrag av Djurens Rätt. 1 000 personer från 15 år och uppåt telefonintervjuades.

Källa: Djurens Rätt/Demoskop (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.