Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Var tredje ung kvinna mår psykiskt dåligt

En fjärdedel av de svenska kvinnorna lider av oro och ångest. Unga tjejer mår sämre än genomsnittet, medan jämnåriga killar mår bättre, visar ny statistik från SCB. ”Killarna har en given plats i samhället, som tjej får man kämpa hårdare”, säger psykiatern och forskaren Ulla Danielsson.

Kvinnor oroar sig mer än män och drabbas oftare av ångest. Så har det varit sedan SCB började göra sina undersökningar på temat 1980, och statistik från den färska rapporten ”På tal om kvinnor och män” visar att trenden håller i sig.

Av alla kvinnor mellan 16 och 85 svarar 25 procent att de har besvär med oro, ängslan och ångest. Motsvarande siffra för männen är 14 procent. Oroligast är kvinnorna mellan 16 och 24, där 32,2 procent säger sig vara oroliga och ångestfyllda. I den ålderskategorin mår män däremot något bättre än det manliga genomsnittet.

Ulla Danielsson är psykiater och forskare i folkhälsa vid Umeå universitet. Hon har forskat på könsskillnaderna när det kommer till oro och ångest.

– Vad jag fann var att många av kvinnorna hade ­lättare att tala om skam och skuld. Männen tyckte ofta att det var lättare att prata om kroppsliga åkommor.

I sin avhandling i ämnet skriver Ulla Danielsson att många män förklarar sitt dåliga psykiska mående med att de plötsligt ”träffades” av yttre omständigheter. Kvinnorna i hennes studie beskrev oftare depressionen som kommande inifrån och hade en tendens att anklaga sin egen person.

Ulla Danielsson arbetar på Ungdomshälsan i Umeå, en mottagning för ungdomar som är för friska för psykiatrin och vårdcentralen. I sina möten med unga försöker hon ha ett genusperspektiv.

– Det är svårare för tjejerna att komma ut i samhället och de får kämpa hårt för att få en bra utbildning och nå en uppsatt position. För killarna finns det en öppnare attityd, man får vara mer som man är. Det har många av tjejerna jag intervjuat sagt, att kraven på tjejer är högre.

När flickor väl mår dåligt har de dock bättre verktyg att hantera ­ångesten med.

– Tjejer som kommer till mottagningen har ofta redan pratat med vänner och familj, medan killar i större utsträckning håller ångesten inom sig.

En uppfattning Ulla Danielsson ofta möter hos kvinnor är ”jag vet ju att jag har för höga krav på mig själv och därför får jag mig själv att må dåligt, jag borde kunna sluta med det”.

– Det ska inte handla om att det är fel på en själv, utan det finns faktorer i samhället som påverkar en. Män har mycket lättare att tänka att det är fel på strukturen och inte på dem själva, säger Ulla Danielsson.

Även Folkhälsoinstitutet har försökt utreda vad könsskillnaderna när det gäller depression, oro och ångest beror på. Det enda man kunde utesluta med säkerhet var att de inte kan förklaras med att unga kvinnor har en större benägenhet att prata om sina problem.

Jämställdheten har gått framåt under de senaste 30 åren. Under samma period har oron och ångesten ökat bland befolkningen – mer hos kvinnor än hos män. Men Danielsson tror ändå att jämställdhet är en av lösningarna.

– Man har inte kunnat påvisa något genetiskt som kan förklara skillnaden. Det går inte att förklara det enbart med hormonnivåer hos kvinnor.

– Jämställdhet är ett av svaren. Det är en sådan fruktansvärd kamp för kvinnor att få samma positioner som män om man ser till arbets­livet. Jag tycker det är märkligt att det ska vara så trögt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.