Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Var tredje ung nätkränkt

Tobias ”Tjebz” Öjerfalk tycker att skolan borde ta mer ansvar och lära unga att inte kränka online.
Tobias ”Tjebz” Öjerfalk tycker att skolan borde ta mer ansvar och lära unga att inte kränka online. Foto: Lotta Härdelin

På sociala medier och i spel sker flest kränkningar bland unga. Störst är problemet inom spelvärlden och chattapplikationen KIK. Det visar årets Nätrapport från Friends.

”Jag hoppas du dör”, ”Jag hoppas din familj får cancer”, ”Din noob”, ”fan vad ful du är”.

På nätet är orden ofta grova och kränkande.

I Friends Nätrapport som publiceras för tredje året i rad har 1.041 barn och unga i åldern 10-16 år svarat på frågor om utsatthet på nätet. Resultaten visar att var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar i sociala medier och sex procent uppger att de är nätmobbade, det motsvarar 1-2 elever i varje klass.

Spelvärlden och chattapplikationen KIK är de platser där flest unga utsätts för kränkningar.

Nätrapportens resultat kommer inte som en överraskning för Tobias Öjerfalk, eller ”Tejbz” som han kallar sig i spelvärlden och på Youtube, där han driver en populär Youtubekanal.

– Jag känner absolut igen kränkandet. Så fort man spelar så märks det ju. Inom spelvärlden är många ibland elaka och tycker att det bara är på skoj, men det inte är ju så tydligt när man skriver. Det är mycket trollande, säger han.

Fler tjejer än killar uppger att de blivit utsatta, 36 procent av tjejerna och 27 procent av killarna. Sju procent av tjejerna har även utsatts för sexuella trakasserier det senaste året. Även det kan Tobias Öjerfalk känna igen.

– Är man kille tror jag man är mer besparad från mycket skit. Som när en tjej kommer in i spelet är det verkligen många som beter sig som idioter. Att ens uppmärksamma att det är en tjej är med är ju dumt i sig.

Hur borde man bete sig?

– Jag försöker vara som vanligt och inte göra någon skillnad på personer. Man är så trygg bakom sin skärm, där är det lätt att vara elak. Det är få som skulle våga säga din noobiga jävla bajskorv till någons ansikte, det borde de som säger det online också tänka på.

Hur tycker du man ska göra för att få ett slut på nätkränkningar och mobbning?

– Jag är inte hundra på hur det ser ut i skolan nu. Men utifrån när jag var liten tycker jag att skolan skulle kunna lära ut vett och etikett på internet - hur man använder internet och hur man ska bete sig, säger Tobias Öjerfalk.

Även Friends tar upp kunskapshöjande insatser i skolor som ett förslag för att förbättra situationen. De anser också att fler måste ta ansvar.

– Vi anser att spelutvecklarna bör ta ett större ansvar för sina plattformar till exempel genom att ha tydliga regler från början om vilken ton som gäller i forumen. Vuxna generellt behöver även större kunskap i frågan samt engagera sig mer i barnens spelvanor, om vuxna har dålig koll på sociala medier så kan man säga att kunskapen om spelvärlden är minimal, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends, i ett pressmeddelande.

Av de som blivit utsatta för nätkränkningar väljer drygt hälften att prata med en vuxen hemma om det som hänt. Rapporten visar att flickor är mer benägna att prata med en förälder eller en kompis om vad som hänt medan var femte kille inte berättar för någon.

I undersökningen definieras en kränkning som en handling som gör att den som blir utsatt känner sig ledsen, sårad eller mindre värd.

Friends föräldratips mot nätkränkningar

• Visa intresse för barn och ungas liv på nätet.

• Var en positiv förebild

• Erbjud ditt stöd och visa att du finns där om någonting händer

• Använd anmälningsfunktioner som finns i forum

• Polisanmäl vid grova kränkningar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.