Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Varbergs-dna ska matchas mot dna från Linköpingsmord

Polisen kommer att dna-testa den 24-årige man som i söndags sköts till döds av Varbergspolisen, efter att ha knivskurit två män och dödat en 84-årig kvinna, och matcha resultatet mot dna-prover som säkrades vid dubbelmordet i Linköping 2004.

– I och med att vi under hela vår utredning har sökt efter en gärningsman i åldern 15 till 30 år och när det händer den här typen av ärenden som är ganska snarlika vårt – det vill säga ett vansinnesdåd av en sjuk människa – reagerar vi självfallet och funderar; kan det här vara vår person? säger förundersökningsledaren Jan Staaf vid Linköpingspolisen till P4 Östergötland.

Jan Staaf kontaktade sina halländska kolleger i ärendet på onsdagsmorgonen, uppger han till DN. Däremot har polisen inte gjort någon kontroll om 24-åringen har några kopplingar till Linköping.

– Det kunde vi ha gjort av nyfikenhet, men i detta fall har vi dna som kommer ge oss svar på om det är gärningsmannen, säger Jan Staaf.

Det var den 19 oktober 2004 som åttaårige Mohammad Ammouris och 56-åriga Anna-Lena Svenson knivmördades vid Kanberget i centrala Linköping.

Polisen förfogar över mordvapnet och en mössa, som man antar att mördaren burit. Därmed menar utredarna att man även har mördarens dna. Trots hundratals dna-tester och tusentals förhör har polisen inte kunnat binda någon person till brottet.

Tidigast om några veckor räknar polisen med att få svar från SKL om dna-testet på 24-åringen stämmer överens med dna från Linköpingsmordet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.