Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vard-utbildning-och-vatten-har-gett-romer-hopp-om-framtiden/

Sverige

Vård, utbildning och vatten har gett romer hopp om framtiden

01:42. Yrkesutbildning för romer. De 28 eleverna som trängs runt borden drömmer alla om arbeten i byggsvängen. Teori blandas med praktik och om tio veckor hägrar eftertraktade diplom. 
Bild 1 av 10 Sexåriga Anna-Maria går förväntansfullt in genom ytterdörren till Röda korsets sociala center.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 10 Professor Neculai Murariu går igenom gårdagens provresultat tillsammans med de 28 eleverna som trängs i klassrummet.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 10 Jag blev bönhörd!Severa kallar huset hon numera bor med sina sju barn i för ett slott. Det har tre rum, kamin, rinnande vatten och elektricitet.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 10 Nära 2.000 patienter har på kort tid skrivit in sig på Röda korsets läkarmottagning där Roxana Pupazau arbetar.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 10 Soporna rasar från flaket och romerna försöker komma åt så många plast­förpackningar och pantflaskor som möjligt.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 10 I det sociala centret finns datorer, något som många av barnen inte har tillgång till i hemmet.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 10 Corina Vasile, 30 år, med sina barn Roberto, ett år, och Alexandra, sju år. De bor i ett litet rum med jordgolv, men kommer att tvingas flytta när den bortresta ägaren kommer tillbaka.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 10 Armandos hus värms upp med ved – ved han har råd att köpa tack vare att han tillbringat de senaste månaderna med att tigga i Norrtälje.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 10 Röda korsets insats ”Den du är” gjorde att alla invånare som ville folkbokfördes, en förutsättning för att få ID-handlingar.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 10 Efter tio veckors studerande får eleverna de eftertraktade ­diplomen.
Foto: Roger Turesson

När Röda korset kom till Marasesti i början av 2000-talet mötte de svår ­fattigdom och hjälplöshet hos de många romska familjerna i stans utkanter. Men kortsiktiga hjälpinsatser fick stå tillbaka för mer långsiktiga projekt – som nu har börjat ge resultat.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in