Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vårdbolaget: Vi har följt avtalet vi hade

Det ligger i uppdraget att utföra en NP-utredning snabbt. Det säger verksamhetschefen för det vårdbolag som har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för undermålig kvalitet i sina psykiatriska utredningar.

Efterfrågan på neuropsykiatriska diagnoser, NP-diagnoser, har ökat de senaste åren och Utredningskompaniet Sverige AB är ett av många externa vårdbolag som anlitas för att korta köerna hos landstingens barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar, Bup.

Hur lång tid tar en NP-utredning hos er?

– Mellan 20 och 30 timmar uppdelat på två utredningstillfällen. Då ingår samtal och intervjuer med barnet och dess föräldrar, begåvningstester, läkarundersökning inklusive planering, diskussioner, rättning av tester, klinisk bedömning och återkoppling till föräldrarna. Oftast arbetar två psykologer och en psykiater med varje ärende, säger Sebastian Cordova, psykolog och verksamhetschef vid Utredningskompaniet Sverige AB.

Är det tillräcklig tid för att göra en utredning?

– Det ligger i vårt uppdrag att vara snabba. Det finns ett enormt tryck från föräldrar att deras barn utreds; ett behov av hjälp och stöd till barn och föräldrar med NP-problematik. De ser ljuset i tunneln, att någonting äntligen händer; att det går snabbare än på Bup.

Utredningskompaniet Sverige AB gör cirka 250–300 NP-utredningar per år och anlitas inte enbart av Bup. Det fria vårdvalet gör också att föräldrar hör av sig direkt till företaget.

Sebastian Cordova säger att den största skillnaden mellan att göra NP-utredningar hos Bup och som privat vårdaktör, är att en NP-utredning på Bup kan ta och ges längre tid. För de privata anlitade vård­bolagen ges en tidsgräns.

Ni har blivit anmälda för under­målig kvalitet på era utredningar och ska granskas av IVO. Sju felaktiga diagnoser på fyra barn och ungdomar står det i anmälan?

– Vi har följt det avtal och krav vi hade. Vi arbetar inte efter det avtalet längre. Jag vill inte kommentera fallen men välkomnar en opartisk granskning, Det finns inga rätt och fel här. Vi har följt avtalet vi hade, de riktlinjer som finns och de metoder man använder på Bup, säger Sebastian Cordova.

– Alla ställer diagnoser utifrån kompetens och erfarenhet. Att det skulle finnas ett ”rätt” sätt att göra utredningar på är tveksamt. Men det vore bra om det fanns ett minimi­krav för hur en utredning ska göras och vad den ska innehålla.

Läs också: Fyra fall som anmälts

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.