Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vården missar att erbjuda tester till homosexuella

Foto: Claudio Bresciani / TT

Trots satsningar för att öka kunskapen om män som har sex med män visar en ny rapport att vården ofta missar att erbjuda dem testning för könssjukdomar.

Män som har sex med män är överrepresenterade när det gäller vissa sexuellt överförbara sjukdomar i förhållande till gruppens storlek. Till exempel har rapporterade fall av gonorré tredubblats i gruppen de senaste fem åren.

Ändå visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten att hälso- och sjukvården ofta missar förebyggande insatser för gruppen. Färre än hälften av männen erbjöds testning för andra sexuellt överförbara sjukdomar när de senast gjorde ett hiv-test på en vårdcentral. De fick inte heller erbjudande om rådgivning.

– Det innebär att dessa behandlingsbara infektioner kan få ytterligare spridning vilket i längden blir kostsamt när allt fler fall ska behandlas och sexuella kontakter ska rapporteras och spåras, säger Louise Mannheimer, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Men det finns stora skillnader över landet, vården i storstäderna är bättre än mindre orter på att erbjuda testning och rådgivning. Färre män utanför storstadsområdena visste vart de skulle vända sig för att testa sig, vilket kan få som konsekvens att vården missar en hiv-diagnos.

Louise Mannheimer menar att okunskapen i vården kan leda till sämre och ojämlik hälsa för gruppen män som har sex med andra män.

– Vi hade hoppats att de statsbidragsfinansierade satsningar som genomförts i landsting och kommuner de senaste åren skulle ha gjort skillnad men dessvärre tycks de inte ha fått genomslag i hälso- och sjukvården, säger hon.

Louise Mannheimer tycker att vården och landsting ska analysera hur det ser ut lokalt och därefter ta fram handlingsplaner för att förbättra kunskapen i vården.

– Hälsofrämjande och förebyggande arbete kan gärna ske i samverkan med ideella organisationer som till exempel RFSL som möter gruppen på andra arenor.

Rapporten visar även att männen är intresserade av förebyggande hälsoinsatser, gärna vill ha snabbtest för hiv och kondomutdelning på mötesplatser samt att de är bättre än övriga befolkningen på att använda kondom.

Fakta. Rapporten

I rapporten ingick svar från drygt 2 300 män som har sex med män.

I gruppen ingår homosexuella och bisexuella män, men även andra män som har sexuella kontakter med män.

Färre än hälften av männen hade testat sig för hiv eller andra sexuellt överförbara sjukdomar under det senaste året.

Drygt hälften av männen hade använt kondom vid sitt senaste sextillfälle med en tillfällig partner, vilket är högre än Sveriges befolkning generellt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.