Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vården riskerar kollapsa när allt fler blir dementa

Foto: Jessica Gow/TT

Det stadigt ökande antalet demenssjuka kan orsaka kaos i sjukvården. Varningen kommer från en internationell forskargrupp som publicerar en omfattande rapport i medicintidskriften The Lancet Neurology på tisdagen, skriver Ekot på Sveriges radio.

Rapporten utgör den enda artikeln i tidningen vars aprilnummer helt ägnas åt demenssjukdomar och de utmaningar som samhället ställs inför när allt fler blir äldre och riskerar att drabbas av demens och alzheimer.

I dag beräknas drygt 47 miljoner människor över världen leva med en demenssjukdom. År 2050 kan det enligt beräkningarna vara 131 miljoner som har fått alzheimer eller någon annan form av demens. I Sverige är omkring 160.000 personer dementa, om 15 år beräknas de vara 250.000 personer

Den dramatiska ökningen har gjort att forskargruppen med experter från tio-talet länder som står bakom rapporten, vill inrätta en samordnad europeisk och nationell plan för demensverksamheten de kommande tio åren.

– Vi behöver bli bättre på alla områden. Gör en satsning som omfattar en förbättrad forskning allt ifrån den laborativa forskningen ut till kliniken och ut till vården och omsorgen, säger professor Bengt Winblad vid Minneskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som har lett gruppen, till Ekot.

Foto: Charles Dharapa/APFoto: Charles Dharapa/AP

Resultaten i rapporten presenteras även för EU-parlamentet i Bryssel. Och forskarna anser att politikerna behöver agera snabbt så att forskningen om läkemedel, vårdformer och förebyggande faktorer för demens kan förbättras – annars hotas sjukvården av kollaps i många europeiska länder, varnar Bengt Winblad.

Den svenska regeringen gav nyligen Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram underlag till en nationell strategi kring demens.

På Demensförbundet ser man bristen på boenden som det största problemet.

– Konsekvensen blir att demenssjuka bor kvar hemma. Man har ju nästan tvångsvård i hemmet nu, säger Stina-Clara Hjulström, som i höstas avgick som ordförande för Demensförbundet efter 18 år på posten, till Ekot.

Läs mer. Träna hjärnan och lev sunt
 • Förebygg demens – låt hjärnan ha roligt
  Att träna hjärnan och leva sunt minskar risken att drabbas av demens eller alzheimer. Ju tidigare man lägger om sin livsstil desto bättre för att förebygga och skjuta upp sjukdomsdebuten, men det är aldrig försent att börja.
Fakta. Så förebygger du demens
 • Stimulera hjärnan: Lös korsord och sudoku, lär dig ett nytt språk och besök nya miljöer.
 • Var socialt aktiv.
 • Motionera och undvik övervikt.
 • Kolla dina värden för hjärta och kärl.
 • Ät en varierad och näringsrik kost.
 • Försök undvika stress och sov ordentligt.
 • Sluta röka och drick med måtta.
 • Skydda hjärnan från skador, använda cykelhjälm.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.