Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 01:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/varden-rustar-for-kraftigt-okad-psykisk-ohalsa/

SVERIGE

Vården rustar för kraftigt ökad psykisk ohälsa

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, särskild rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap .
Foto: Anders Wiklund/TT

Sjukvården måste göra sig beredd att hantera en ökad psykisk ohälsa i coronapandemins spår. En riskgrupp är personer över 70 år som blir isolerade, men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns det ingen lättnad av restriktionerna om att undvika sociala kontakter i sikte.

Region Stockholm har larmat om att depressioner, självmord och missbruk väntas öka som en följd av coronautbrottet. Psykiatrin rustar för en kraftigt ökad psykisk ohälsa. Just nu arbetar man med akut krisstöd för patienter, personal och anhöriga på samtliga sjukhus i Stockholm

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är Folkhälsomyndigheten väl medveten om den här aspekten. Det har ännu inte gjorts någon djupare analys, men han menar att den svenska strategin påverkar den psykiska hälsan på ett mildare sätt än i många andra länder.

– Vi har absolut den åsikten att den typ av social distansering som vi rekommenderar och som har införts i Sverige har betydligt mindre sidoeffekter än de modeller som används i många andra länder, säger Anders Tegnell.

– Det är väldigt viktigt att att ha uppmärksamhet på den här frågan. Från sjukvården och andra ska man ha med sig att det här kan bli en effekt som vi på olika sätt måste hjälpas åt att hantera på ett bra sätt och möjligen försöka förebygga.

Anders Tegnell säger att det pågår ett löpande arbete på Folkhälsomyndigheten för att dämpa en utveckling där psykisk ohälsa blir mer utbredd och att kartlägga vilka grupper av människor som är i riskzonen.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, ser också en utveckling där coronapandemin slår mot redan utsatta människor.

– Precis som viruset drabbar personer med de minsta medicinska marginalerna, så kommer alla åtgärder i form av nedstängningar och annat att drabba människor med de minsta ekonomiska och sociala marginalerna. En 55-åring med låg utbildning som blir arbetslös kommer att ha väldigt svårt att få jobb framöver. Och alla kan inte i lika stor utsträckning hjälpa barn som inte får gå till skolan med sitt lärande, säger Thomas Lindén.

Många äldre upplever det som ett stort problem med social distansering. Är det en grupp som riskerar att drabbas av psykisk ohälsa?

– Redan innan covid-19 har vi fångat upp att ensamhet bland äldre är ett av våra stora folkhälsoproblem. Det problemet blir större med påtvingad isolering och man kan tänka sig att det leder till depression, alkoholism och självmord.

Enligt Anders Tegnell finns det ingen lättnad av restriktionerna i sikte när det gäller personer över 70 år som lider av att inte få träffa barnbarn och vänner.

– Nej, tyvärr inte. Det är en av de svåraste frågorna vi har kvar. Väldigt många andra restriktioner kan man börja trappa ned på så småningom, men så länge det här viruset finns kommer nog personer över 70 att vara en riskgrupp under ganska lång tid framöver, säger Anders Tegnell.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i världen är nu fler än tre miljoner och drygt 210.000 personer har avlidit.

– Det börjar bli väldigt stora tal. Så stora tal att det börjar bli svårt att förstå omfattningen. Det var länge sedan världen upplevde någonting liknande, sade Anders Tegnell på onsdagens presskonferens.

I Sverige har totalt 2.462 personer avlidit i sviterna av covid-19. Det är en ökning med 107 personer det senaste dygnet. Sammanlagt 20.302 har smittats av viruset.

Stockholm har fortfarande det allvarligaste läget, men epidemin börjar skifta fokus till andra delar av Sverige. Bland annat ses en ökning av antalet smittade i Halland och Värmland, regioner som så här långt haft väldigt få fall.

Läs mer: Folkhälsomyndighetens besked: Äldre måste acceptera restriktioner längst

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt