Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/varden-tvingas-valja-bort-patienter-for-att-varda-coronasmittade/

SVENSK POLITIK

Vården tvingas välja bort patienter för att ta hand om coronasmittade

27 min. Statsministern höll pressträff tillsammans med Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Sjukvården kommer att behöva prioritera hårdare bland patienterna för att kunna ta hand om dem som är coronasmittade.

– Det kommer att krävas medicinska prioriteringar, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

På en hastigt sammankallad presskonferens på söndagseftermiddagen redogjorde statsminister Stefan Löfven (S) tillsammans med tre myndighetschefer för vad som krävs för att bromsa smittspridningen av det nya coronaviruset.

– Sverige befinner sig i ett allvarligt läge. Risken för allmän smittspridning av det nya coronaviruset är mycket hög, och dess verkningar utgör ett avsevärt hot mot folkhälsan och det svenska samhället, säger Stefan Löfven.

Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, och statsminister Stefan Löfven (S) under söndagens pressträff.
Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, och statsminister Stefan Löfven (S) under söndagens pressträff. Foto: Janerik Henriksson/TT

Socialstyrelsen har inlett ett arbete med nationella riktlinjer för att sjukvården ska kunna välja vilka patienter som är i störst behov av vård och vilka som kommer att få vänta när coronasmittade tar allt mer resurser i anspråk.

– Det kommer att krävas medicinska prioriteringar och här behövs ett nationellt beslutsstöd till professionerna och ansvariga inom regionerna, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Hon medger att det kommer att innebära att patienter som är i behov av vård kommer att få stå tillbaka till förmån för coronasmittade.

– Det innefattar också prioriteringar som har en etisk dimension. Det ska vara ett stöd för professionerna i de beslut som kan komma att bli mycket svåra, säger Olivia Wigzell.

Samtidigt framhåller hon att regionerna så här långt klarar av sitt uppdrag.

– Ingen region har kommit med en bedömning att den regionala katastrofmedicinska beredskapen är allvarligt eller kritiskt påverkad. Det betyder inte att situationen inte är bekymmersam. Regionerna har ingen uthållighet när det gäller sjukvårdsmaterial och det är detta som vi försöker få till stånd nu genom en nationell lösning, säger Olivia Wigzell.

Förra statsepidemiologen: ”Långsam spridning kan bygga upp immunitet”

De senaste dagarna har flera länder stängt sina gränser för att bromsa smittspridningen men enligt statsminister Stefan Löfven är det ingen åtgärd som den svenska regeringen har diskuterat. Han hoppas att EU kan koordinera så att den inre marknaden fungerar och att varor fortfarande kan flyttas över nationsgränserna.

– Ekonomin påverkas. Vi har redan konstaterat att det blir en sättning i tillväxten. Det är därför vi tar höjd för att se till att företag inte ska behöva gå i konkurs. Löntagare ska inte behöva gå ut i arbetslöshet på grund av det här. Vi kommer att leverera fler åtgärder i närtid för att visa att vi inte kommer att lämna löntagare och företag i sticket, säger Stefan Löfven.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt