Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vården utnyttjas mer av rika än av fattiga

Läkaren Anna Jansson slår sig ned hos Anette Jonsson, som vårdas för cancer på sjukstugan i Malå.
Läkaren Anna Jansson slår sig ned hos Anette Jonsson, som vårdas för cancer på sjukstugan i Malå. Foto: Robert Henriksson
Svensk sjukvård ska enligt lag vara jämlik. Men i Sverige går de friska och rika oftare till doktorn än de fattiga och sjuka. Och de med hög social position har större chans att få de bästa läkemedlen och behandlingarna, visar DN:s genomgång. Trenden pekar nu mot ökade skillnader.

– Det här är allvarligt. Bland svenskarna finns en djupt rotad uppfattning att alla ska få vård på lika villkor, säger Bo Burström, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

I grunden håller svensk sjukvård en hög medicinsk klass, vi har en hög medellivslängd och ett system där alla kan känna sig trygga med att få vård den dag de behöver.

Men samtidigt finns stora skillnader i kvalitet. Vem du är och var du bor kan avgöra om du överlever en sjukdom. Exempelvis är dödligheten i sjukdomar som hade kunnat åtgärdas av sjukvården betydligt högre bland lågutbildade än bland högutbildade.

Bland lågutbildade män sker 284 sådana dödsfall per 100.000 invånare i sjukdomar som diabetes och stroke, jämfört med 88 bland högutbildade.

Fler exempel ur DN:s genomgång:

 • Högutbildade får oftare de bästa läkemedlen och behandlingarna mot hjärtinfarkt och stroke.
 • Högutbildade får mer läkemedel mot demens, trots att det är fler lågutbildade som drabbas.
 • Chansen att överleva ändtarmscancer är betydligt större i Västmanland än i Jämtland.
 • Förskrivningen av nya, effektiva läkemedel mot bröstcancer och ledgångsreumatism varierar kraftigt mellan landsting.
 • Stockholmarna går nästan dubbelt så ofta till en husläkare som invånarna i Västerbotten.

 

Förenklat kan man konstatera att en högutbildad person med god inkomst i Stockholm, som dessutom är påläst, har störst chans att få del av den bästa tänkbara sjukvården.

  När det gäller antalet läkarbesök skiljer sig Sverige från en rad andra OECD-länder, där de mest sjuka oftare går till doktorn än de relativt sett friskare höginkomsttagarna. I Sverige är det tvärtom de med hög inkomst som konsumerar mest sjukvård, vilket strider mot hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf att vården ska prioritera de med störst behov.

  De skillnader som syns i dag förkom inte i mätningar på 1990-talet.

  Och trenden pekar på att ojämlikheten ökar, enligt Socialstyrelsens rapporter.

  Bo Burström menar att satsningen på valfrihet inom vården förutsätter individer som är starka nog att driva sin sak.

  – Risken finns annars att man skapar ett ökat avstånd mellan dem som är informerade och dem som inte är informerade.

  På Sveriges Kommuner och landsting, SKL, konstaterar projektledaren Marianne Granath att en jämlik vård kanske förutsätter en viss ojämlikhet:

  – Vi människor har olika utgångslägen i hälsa. Undersökningar visar att vården inte är lika tillgänglig för alla. Lagen säger att vård ska ges efter behov. Kanske måste vi behandla människor olika för att det ska bli jämlikt, säger Marianne Granath.

  Både regeringen, Socialstyrelsen och SKL säger sig nu prioritera frågan om ojämlikheten inom vården. Regeringen tillsatte nyligen en utredning med uppdrag att bland annat komma med förslag på hur vi kan få en jämlik vård av god kvalitet i hela landet.

  Guide:Så gör du för att få bästa vården

  Vården är inte lika överallt och för alla. Men det finns saker du själv kan göra för att få den bästa vården.

  Sök på nätet och tala med läkare. Försök att få veta så mycket som möjligt om vilka läkemedel eller operationsmetoder som är de senaste och bästa för just din diagnos.

  Se efter i rapporten Öppna jämförelser. Där framgår vad som anses vara en god vård för just din diagnos, och hur ditt landsting/sjukhus ligger till jämfört med andra. Rapporten kan laddas ned gratis på SKL:s eller Socialstyrelsens hemsida.

  Nu finns också ny statistik om patientskador hos patientforsakring.se. Här får du svart på vitt hur många som anmält en skada efter att ha blivit opererade på olika sjukhus i landet.

  Även på sajten omvard.se, som finansieras av Svenskt Näringsliv, kan du jämföra vårdens resultat.

  Är du osäker på läkarens bedömning? Begär att få en ”second opinion” av en annan specialist.

  Som patient har du ofta möjlighet att välja vård i ett annat landsting än där du bor. Du får då bekosta resa och uppehälle.

  Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.