Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vardforbundet-flera-av-vara-medlemmar-smittade-av-nya-coronaviruset/

SVERIGE

Vårdförbundet: Flera av våra medlemmar smittade av nya coronaviruset

Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet.
Foto: Thomas Karlsson

Flera medlemmar inom Vårdförbundet är smittade av det nya coronaviruset.

– Vi får signaler via våra förtroendevalda. Hur många det handlar om har vi ingen aning om, säger förbundsordförande Sineva Ribeiro.

Nu ställer hon tillsammans med Läkarförbundet ökade krav på skyddsutrustning.

I förra veckan opererades en patient akut vid Nya Karolinska. Först när operationen var över och patienten förflyttats till den postoperativa avdelningen, fick anställda där veta att patienten testats positiv för covid-19. Det framgår av ett internt dokument som DN tagit del av.

Inte förrän då isolerades patienten. Kirurgen som opererade kände inte ens till att patienten var testad, enligt dokumentet.

Vårdförbundet organiserar över 114.00 sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Förbundsordförande Sineva Ribeiro uppger att rapporter nu kommer in om medlemmar som insjuknat i smittan.

– Vi har signaler från våra förtroendevalda om medlemmar som blivit sjuka. Hur många det handlar om kan jag inte svara på, det har vi ingen aning om.

Ett fall som Ribeiro tar upp är från Stockholm.

– Det handlar om att man fått in en patient på en vanlig avdelning eller mottagning som inte var misstänkt smittad, men som sedan visade sig vara det.

Parallellt med kritiken mot kommunikationsbrister sprider sig en oro inom vården över brist på skyddsmateriel. En medarbetare på en vårdenhet på ett av Stockholmssjukhusen åker på eget initiativ runt för att köpa andningsmasker till personalen – på byggvaruhus runtom i staden.

– Jag gör det förebyggande, om det här blir långvarigt, säger hen till DN.

Sineva Ribeiro bekräftar problemet med brist på utrustning, som DN beskrivit.

– Vi har fått signaler hela helgen om att man börjar få slut på skyddsmateriel.

Vårdförbundet tillsammans med Läkarförbundet uppmanar nu arbetsgivare och Sveriges kommuner och regioner att ta frågan på största allvar:

– Utan skydd finns ingen vård. Vi har också uppmanat vår lokala organisation att samla skyddsombud lokalt på arbetsplatserna. De ska begära skyddsrond och konsekvensbeskrivning utifrån arbetsmiljölagstiftningen.

Mira Nyberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Karolinska:

– Vi har på alla nivåer efterfrågat besked om skyddsutrustningen och jag vill rikta kritik mot Karolinskas otydlighet och saktfärdighet i frågan.

– Nu, fem över tolv, börjar man vakna. Man har inte tagit sitt ansvar.

Enskilda verksamheter har olika rutiner som förändras snabbt. Det leder till ryktesspridning, enligt Nyberg.

– Självklart är alla jätteoroliga. Många är friska, unga och vältränade och själva inte rädda för att hamna i respirator – men framför allt är man rädd för att vara smittspridare. Och medlemmarna med underliggande sjukdomar är även oroliga för egen del.

Av den anledningen har facken efterfrågat exklusionskriterier – vilka som inte ska jobba med smittade.

Enligt Mira Nyberg talas det inom regionen och sjukhuset om att man genomfört katastrofövningar.

– Men det har handlat om stora explosions- eller tågolyckor, med många skadade till akuten. Vi har aldrig övat med en smitta som inte syns. Där har alla Sveriges regioner en hemläxa.

I förra veckan kom nya instruktioner till anställda inom Region Stockholm: förutom vid en viss typ av behandling ska nu vanligt munskydd räcka i kontakt med covid-19-patienter. Och samtidigt som arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar kan medarbetare inte vägra att utföra vissa arbetsuppgifter.

Läkarföreningens ordförande i Stockholm, Johan Styrud, är kritisk:

– Ska man arbeta på en arbetsplats med smitta så måste man ha fullgott skydd så länge vi inte vet hur farligt och smittsamt det här är.

Samtidigt understryker han att situationen är extraordinär.

– Vi står på randen till en katastrof och då kanske man måste göra på det här sättet. Det är en avvägning ur samhälleligt perspektiv som är väldigt svår.

Han är kritisk till sårbarheten i systemet, som han anser mycket har att göra med sjukvårdens övergång till så kallade ”just in time”-leveranser av utrustning.

– Tidigare hade sjukhusen en hel del lager, men vi har haft konsulter som har tittat igenom materialflödet för att spara in på lager. Jag har själv suttit ned med flera. När allting fungerar perfekt så fungerar det kanske, men inte i sådana här lägen.

Andra källor uppger att låg bemanning försvårar möjligheten att skapa och upprätthålla rutiner vid omhändertagande av potentiellt smittade patienter. När 70 anställda på Södersjukhuset i förra veckan konstaterades ha haft kontakt med en smittad patient, rekommenderade Smittskydd Stockholm att personalen skulle vara kvar i tjänst – av patientsäkerhetsskäl behövdes de i intensivvården. Enligt Karolinskas tolkning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska personal som insjuknar stanna hemma två dagar efter att symtomen är borta, i regel utan utan provtagning. Lätt snuva eller hosta är dock inget skäl att stanna hemma, enligt sjukhuset.

– Dels är det låg bemanning, och patienter som väntar på provsvar, och även sjukdom bland personalen. En lärdom på sikt är att man måste ha lite höjd att ta till när sådant här händer. Nu går vi in i pandemin med ingen luft i systemet alls, säger Johan Styrud.

Arbetsmiljöverket får en stor mängd frågor just nu. Enligt Björne Olsson, enhetschef för kemi, mikrobiologi och toxikologi vid Arbetsmiljöverket, handlar de flesta frågorna om tillgång till smittskyddsmateriel.

– Jag förstår oron i samhället. Vi har fått in många samtal och även skriftliga anmälningar. Vi märker av det, det är ingen tvekan om det.

Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, säger att det är viktigt att man på alla arbetsplatser, oavsett bransch, arbetar med riskbedömningar.

– Det är den egna verksamheten som känner till den bäst och det är där man kan få fram de bästa idéerna. Dialog med skyddsombud och de fackliga organisationerna är exceptionellt viktig just nu, säger Håkan Olsson.

DN söker Karolinska universitetssjukhuset.