Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Våren är här – åtminstone på två håll på västkusten

Vinga fyr på ön Vinga i yttre delen av Göteborgs skärgård. Här råder nu vår, meteorologiskt sett (arkivbild från juni 2007).
Vinga fyr på ön Vinga i yttre delen av Göteborgs skärgård. Här råder nu vår, meteorologiskt sett (arkivbild från juni 2007). Foto: Tor Svensson / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Våren har kommit till vårt land – åtminstone till Vinga i Göteborgs skärgård och Nidingen i Halland. Ytterligare en precisering är på sin plats, det handlar om den meteorologiska våren; de båda kuststationerna har under de senaste sju dygnen haft en dygnsmedeltemperatur på över 0,0 grader.

Det betyder att våren meteorologiskt sett anlände den 16 februari till de båda skärgårdsöarna på västkusten.

”Nidingen och Vinga hade temperaturer klart över noll både i morse klockan 7 och nu på dagen, klockan 13”, skriver SMHI på måndagskvällen på sin hemsida. Att våren kan anges retroaktivt förklarar meteorologerna med att ”vårens ankomst räknas som det första av de sju dygnen”.

– Temperaturen vid kuststationerna påverkas mycket av vattnets yttemperatur, vilket gör att termometern där har svårt att komma ner i de verkligt låga gradtalen. Öppet hav håller upp temperaturen. Det är först när havet fryser till som ett mer inlandsliknande klimat uppstår där, säger Tomas Fyrby, jourhavande meteorolog vid SMHI, till DN.

Han konstaterar att de hårda vindar som kan råda på skär som Vinga och Nidingen troligen gör att det inte känns så vårlikt, trots meteorologisk vår.

– Fast för närvarande är inte vinden hård där ute, säger han.

Tomas Fyrby var inte själv inblandad vid måndagens uppdatering av hemsidan.

– Jag har inte temperaturuppgifter för andra ställen där våren kan vara på väg, tyvärr. Och närmast väntas kall luft dra in även i söder, vilket kan betyda minusgrader långt ner i landet.

Vårens normala ankomst vid Vinga och Nidingen sker i början av mars, enligt SMHI:s statistisk. Så det blev en förhållandevis tidig vår på skären i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.