Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 04:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/varen-kommer-tillbaka-lagom-till-pask/

Sverige

Våren kommer tillbaka lagom till påsk

Vårkänslor på Lilla Essingen i Stockholm. Foto: Thomas Karlsson

Påsken ser ut att bli solig i nästan hela landet, och vårtemperaturerna kommer efter hand tillbaka. Lagom till långhelgen kan det bli 15 grader i söder. ”Högtrycket håller i sig”, säger meteorolog Moa Hallberg på SMHI.

Rätta artikel

Den senaste tidens lilla bakslag med vinterlika temperaturer klingar så sakta av.

I slutet av nästa vecka, det vill säga lagom till påsk, kan vi räkna med skönare vårtemperaturer på mellan 10 och 15 grader i södra delen av landet, och någonstans uppemot 17.

Den kommande helgen fortsätter dock att bjuda på blygsamma temperaturer för årstiden, i alla fall för den halva av landet som normalt sett har vår så här års (även om våren alltid kommer med notorisk oregelbundenhet). Räkna med 5–8 grader som högst från Skåne i söder till Norrbottenskusten i norr.

Det är ett högtryck strax väster om Skandinavien som ger de kalla nordliga vindarna.

Högtrycket kommer efter hand att flytta sig in över oss, vilket gör att vindarna avtar och temperaturen kan börja klättra med den allt högre stående solens hjälp.

– Det ser ut som om högtrycket vi har nu håller i sig hela vägen till påsken, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Minusgraderna dröjer kvar på nätterna ytterligare en tid också i södra halvan av landet, i alla fall i Svealand och norra Götaland. Det är egentligen först på långfredagen som frostrisken börjar vika i dessa områden.

Mellersta och norra Norrland får ha kvar nattfrosten under överskådlig tid. Däremot börjar dagstemperaturerna långsamt stiga också där, även om man i norr som bäst kan hoppas på påsktemperaturer på mellan 5 och 10 grader.

Gemensamt för hela landet är att vi står inför en rätt solig tiodygnsperiod. Och det gäller såväl de inledande kalla dagarna som de mer vårlika avslutande påskdagarna.

– Det blir ganska varierad molnighet under påsken, men molnen passerar, så det blir soligt emellanåt, säger Moa Hallberg.

Troligen blir det lite mer moln i sydligaste Sverige än på andra håll. Men någon nederbörd är inte i faggorna någonstans.