Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Våren rycker fram

Sol och värme är här. I alla fall i Skåne och Blekinge och på västkusten och Gotland. Även på andra håll är våren på god väg.

– Vi är uppe i tre, fyra dygn med vårtemperaturer. Det gäller Götaland, Svealand och på vissa håll i södra Norrland och längs med Norrlandskusten. Det är några kuststationer där som är uppe i tre dygn, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

För att våren ska ansetts ha anlänt krävs en dygnsmedeltemperatur över noll grader minst sju dygn i sträck. Perioden måste infalla efter den 15 februari för att räknas.

Västkusten och Skåne fick vår något tidigare i år än förra året. I norra Götaland och upp över Svealand var våren i stället något senare i år. Så någon rekordtidigt vår är det inte fråga om. För resten av landet kan natten mot onsdag sätta käppar i hjulet. Då är kallare väder på ingång.

– Temperaturen faller till flera minusgrader från norra Svealand och upp över Norrland vilket gör att dygnsmedeltemperaturen kan hamna under noll grader, då får man börja räkna om.

För Götaland och Svealand ser det bättre ut, där bör man kunna man fira vårens ankomst redan på torsdag, även om det blir någon minusgrad på natten, tror Lovisa Andersson.

Våren

Meteorologisk vår är det när dygnsmedeltemperaturen legat över noll grader minst sju dygn i sträck. Perioden måste infalla efter den 15 februari.

Först brukar våren komma till Skånes kustband, mellan den 15 februari och slutet på månaden.

Längst brukar det dröja i Lapplandsfjällen, ända fram till första veckan i april.

I år kom våren först till Nordkoster, Väderöarna, Måseskär och Vinga. Hit kom våren den 15 februari.

Källa: SMHI (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.