Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 04:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/varfor-ar-du-radd-for-vargen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Varför är du rädd för vargen?

Den anses vara hotfull, farlig och okontrollerad. Att vargen väcker känslor och rädsla visste vi redan. Men nu har ett forskningsprojekt tagit reda på varför.

Forskningsprojektet vid Lunds Tekniska Högskola har analyserat ett 40-tal utvalda personer som antingen sagt sig vara rädda för varg och björn, eller helt orädda för djuren. Det visade sig att rädslan för varg och rädslan för björn har olika bränsle.

– Vi mätte hjärtslagsfrekvens, ögonrörelser, handsvett och hur snabbt personen reagerade på bilder av djuren. Björnrädda visar en fysisk respons medan vargrädda sorterar in känslorna i negativa tankekategorier. Rädslan styrs av hur man tolkar sin reaktion, säger Maria Johansson, projektledare och forskare i miljöpsykologi.

Även hur myndigheterna agerar i rovdjursfrågor spelar in. Känner man inte förtroende från myndigheterna så påverkas rädslan, främst hos dem som är rädda för varg.

Personerna har även fått svara på om de är rädda för att bli attackerade.

– Rädslan för att husdjur och tamdjur ska attackeras är större än rädslan för att barn eller man själv ska drabbas, där finns det en tydligare skillnad när det gäller vargrädda personer, säger Maria Johansson.

Varg – ett fruktat djur

• I Sverige tilltog varghärjningarna från slutet av 1700-talet, efter att jakt på högvilt blivit tillåten och vargarnas tillgång till föda i den egna miljön minskade.

• Ordet "varg" är ursprungligen en förskönande omskrivning för ulv, som betyder ungefär "tjuven" eller "dråparen".

• Attityden till vargar går igen även i de sagor där de uppträder (till exempel Rödluvan), liksom i folktron om varulvar.

• Rädslan att nämna vargen vid dess rätta namn var förr stor, därför användes ofta omskrivningen gråben, eller tasse.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.