Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Varför ska folk som gör rätt för sig utvisas?

Foto: Henrik Montgomery/TT,

Reglerna för arbetskraftsinvandring fungerar inte. Det visar fallet med den iranska familjen Ahmadi och flera andra liknande fall den senaste tiden, menar Mats Persson (L). Nu kräver han att regeringen ska göra något åt det.

Den iranska familjen Ahmadi som bott i Sverige i fyra år ska utvisas för att pappan Mehdi Ahmadi under några månader haft 180 kronor för lite i lön. Det är nämligen ett brott mot kollektivavtalets minimilönekrav.

Mehdi Ahmadis arbetsgivare har tagit på sig felet, och vädjar för familjens räkning.

Nu agerar Mats Persson, riksdagsman för Liberalerna, på fallet:

– Jag tror att människor har svårt att förstå varför en person som arbetar och gör rätt för sig ska behöva lämna Sverige, när man inte gjort något fel medvetet. Jag kommer att följa upp det här i riksdagen, genom att ställa en fråga till det ansvariga statsrådet, som borde vara Ylva Johansson, säger riksdagsledamoten Mats Persson, skattepolitisk talesperson för Liberalerna, till DN.

Han tänker fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vad hon avser att göra för att rätta till lagstiftningen på det här området.

– Det finns flera liknande fall den senaste tiden som visar att lagarna inte fungerar som det är tänkt, därför behöver vi en översyn, säger Mats Persson.

Han har förståelse för att det behövs regler ”som skapar ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden, för att det inte ska bli lönedumpning”.

– Men det får inte bli så att reglerna blir så fyrkantiga att det får de här mycket märkliga effekterna. Syftet är att människor ska kunna komma hit och arbeta i yrken där det råder brist, eller där det är svårt att hitta exakt rätt kompetens. För att det ska fungera måste det finnas förutsebara regler.

Det blev justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som svarade på kritiken. Han menar att det finns ett skäl till att lagstiftningen ser ut som den gör.

– Den är välmotiverad och är avsedd att se till att inte arbetskraftsinvandrare exploateras. Det kommer alltid att finnas en risk att man hamnar i de här i situationerna, säger han till DN.

Enligt Morgan Johansson är det arbetskraftsinvandrarens och arbetsgivarens ansvar att känna till vilka regler som gäller.

– Mycket kan man lösa med information från Migrationsverket. Men när det gäller de här randfallen vill jag avvakta hur det går när de prövats rättsligt innan jag överväger om det behöver vidtas några åtgärder, säger Morgan Johansson.

Familjen Ahmadi har överklagat beslutet.

Läs mer om fallet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.