Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Varg genom isen i Säffle

En varg som hade gått genom isen i norra Säffle gick inte att rädda. Trots insatser drunknade den unga varghanen i isvaken. 

Larmet kom vid halv tio på söndagen. Då hade en person som bor i området sett en varg som låg och simmade Harefjorden i Säffle och kämpade för att sig upp ur det iskalla vattnet.

Räddningstjänsten och länsstyrelsen åkte till platsen och påbörjade en insats.

– Vi kommer att försöka bygga en kanal så att vargen kan simma ut själv. Vi ska lägga en båt på öppet vatten och sedan åka in mot isen och vaken och därefter göra en kanal ut. Vi ska göra ett försök och se hur det går, säger Mats Eriksson, räddningsledare vid Säffles räddningstjänst, till Aftonbladet.

Det fanns inga planer på att avliva vargen.

– Nej, vi ska försöka rädda den.

Strax innan klockan 11.30 meddelade Säffles räddningstjänst att insatsen hade avbrutits och att vargen var död. Personalen på plats hade skickat upp en drönare och kunde då konstatera att vargen låg livlös under isen.

– De har nu tagit upp vargen på land, säger Kent Davidsson, platschef på räddningstjänsten i Säffle till DN.

Enligt Kent Davidsson är det en hanvarg i ett–årsåldern som troligen var ute för att söka sig ett revir. Det finns vargar i skogarna kring Säffle, men ingen har tidigare varit föremål för en räddningsinsats efter att ha gått genom isen.

– Vi har tagit upp rådjur och älg från isvakar men det är första gången för vår del som vi räddar en varg.

Vad som kommer ske med kadavret är inte bestämt, säger Davidsson. Men troligtvis kommer den att obduceras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.