Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vargavintern ett undantag

Den vita vintern och det kyliga vädret i Sverige är ett undantag. I framtiden kommer växthuseffekten leda till att de kalla vintrarna blir allt mer sällsynta, säger klimatexperten Sten Bergström.

- Detta är en tillfällighet och det kan man säga med bestämdhet, säger Bergström, professor på SMHI och expert på klimatförändringar och dess konsekvenser.

2007 kom FN:s klimatpanel IPCC med sina senaste rapporter om världens klimatförändringarna och dess effekter. I dem slog forskarna fast att den globala medeltemperaturen ökat med i snitt 0,74 grader de senaste 100 åren. De varmaste elva åren sedan 1850 hade då inträffad de tolv senaste åren och huvuddelen av uppvärmningen sedan 1950 orsakas sannolikt av ökande halter av växthusgaser i atmosfären, konstaterade IPCC.

Sedan dess har tecken dykt upp som visar på att konsekvenserna av det varmare klimatet blivit tydligare än vad klimatpanelen förutspådde. Att de som tvivlar på klimatförändringarna som forskarna varnat för - så kallade klimatskeptiker - använder det rådande vintervädret som ett slagträ i debatten är enligt Sten Bergström meningslöst.

- Tittar man ut och märker att det är 20-30 grader kallt undrar man kanske var uppvärmningen blev av, men man måste hålla huvudet kallt sådana här gånger och titta på den långsiktiga statistiken. Vi går mot en uppvärmning som inte bara återspeglas i temperaturerna utan även märks då polarisarna påverkas och havet blir varmare och stiger snabbare.

Vilka slags vintrar kan vi då vänta oss de kommande åren? Forskningen visar på att det kommer att bli allt mildare och att Sveriges nordliga delar kommer att få vintrar som liknar de i söder. Hur många grader varmare det blir och när, är desto osäkrare.

- Det kanske låter konstigt med de senaste dagarnas rekord, men medelvärdet av de lägsta temperaturerna stiger snabbare än medeltemperaturerna, så observationerna visar tydligt på en uppåtgående trend, säger Sten Bergström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.