Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vargjägare fotograferades

Vargjägarna under den pågående licensjakten är påpassade. Några har blivit fotograferade av en organisation som ser som sin uppgift att kontrollera att jakten går korrekt till väga.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet och jaktvårdskonsulent i Värmland, vittnar om hur fyra personer på lördagen fotograferade jägare och bilar.

– Det var APU (Anti Poaching Unit) som gick omkring och fotograferade jägare och fotograferade deras bilnummer. Och betedde sig på det sättet ganska otrevligt, men det var inga hårda ord på något sätt, säger han till TT.

Anti Poaching Unit (APU) är en organisation som ingår i ett internationellt nätverk i syfte att förebygga illegal jakt och faunabrott. Den bildades 2007 av en grupp poliser, säkerhetsfolk och jägare.

– Är våra medlemmar på plats och fotograferar så gör dom det för att dom misstänker brott och i så fall överlämnar vi det till polisen, säger Conny Andersson, ordförande i APU.

Han poängterar att man inte är emot licensjakten som sådan, eftersom den är laglig och beslutad om av myndigheterna.

– Men jakten genomförs av privatpersoner och långt ifrån alla har koll på hur en laglig jakt ska genomföras. Det begås många misstag och kriminalitet och det är viktigt att vara närvarande.

Har ni tagit bilder som visar på kriminalitet som ska överlämnas till polis?

– Det är för tidigt att säga, det pågår hela tiden en insamling av bevis, säger Conny Andersson.

På söndagen fälldes tre vargar i Värmlands och två i Örebro län, vilket innebär att 20 (13 respektive 7) av 36 vargar har skjutits i de två länen.

Länsstyrelsen i Dalarna har också tagit ett beslut om licensjakt på sju vargar. Den inleds 24 januari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.