Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vargjakten överklagas – igen

Regeringens önskan om vargjakt kanske inte uppfylls den här vintern heller. Även årets planerade licensjakt har nu överklagats i domstol av miljöorganisationerna – en taktik som tidigare har satt stopp för all vargjakt.

Världsnaturfonden (WWF), Naturskyddsföreningen (SNF) och Svenska rovdjursföreningen lämnade sin överklagan till förvaltningsrätten i Stockholm på fredagen.

I klartext yrkar de att rätten upphäver Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på 30 vargar i Värmland, Dalarna och Örebro län under februari månad. Argumenten för jakten är extremt svaga, enligt Tom Arnbom på WWF.

– Vi är förvånade. Verket anger att det finns socioekonomiska skäl, att vargarna ställer till med problem för ortsbefolkningen. Men inom de vargrevir man vill skjuta bort har förlusterna det gångna året bara varit cirka 20 får, säger han.

SNF:s ordförande Mikael Karlsson påpekar att licensjakten sedan tidigare är föremål för granskning av EU-kommissionen.

– Vargjakten har ifrågasatts av kommissionen eller stoppats av domstol i Sverige och gång efter gång har forskare pekat på att fler vargar behövs om stammen ska överleva på sikt. Ändå envisas regeringen med att försöka driva igenom en fjärde licensjakt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.