Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vargjakten snart i sitt slutskede

I årets vargjakt har hittills 18 av 20 vargar fällts. Foto: Kerstin Wigstrand
I årets vargjakt har hittills 18 av 20 vargar fällts. Foto: Kerstin Wigstrand Foto: Kerstin Wigstrand
Den kontroversiella vargjakten är snart inne i sitt slutskede. Hittills har 19 av 20 vargar fällts. Trots EU-kritik har planeringen inför nästa år redan påbörjats.

Vargjakten har nu pågått i några veckor och nästan hela kvoten på 20 vargar har fyllts. Den första vargen sköts redan några timmar efter att jakten hade inletts i gryningen den 15 januari. I de län där flest vargar får fällas – Värmland och Dalarna – har jakten redan avslutats.

En varg återstår dock att skjutas i Västmanlands län. Jägarna har fram till den 15 februari på sig.

– Vi hade ett liknande förlopp förra året. Det är lite mer utsträckt i år, men det är väldigt avhängigt snöförhållanden. Är det för lite snö eller för mycket är det svårt att hitta spår, säger Per Risberg, biträdande enhetschef på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.

Förra årets vargjakt, som var den första på 45 år, slutade med en överskjutning i Örebro. En anmälan om jaktbrott upprättades, men avskrevs snart eftersom brott inte kunde styrkas.

För att undvika ett liknande scenario har det i år införts ett sms-system, som uppdaterar jägarna om hur många vargar som har skjutits i deras kvot. Men trots det nya systemet kan man enligt Per Risberg inte vara helt säker på att det inte slutar på samma sätt i år.

– Får man bra snöförhållanden samtidigt i området finns det en risk att många går ut och då kan det bli en överskjutning. Är det bra förhållanden kan det gå väldigt fort.

Den svenska vargjakten har fått kritik från EU-kommissionen, som menar att den bryter mot unionens lagar. Naturvårdsverket har trots det innan årets jakts har avslutat börjat utvärdera den och planera inför kommande.

– Om inte vi får andra direktiv är det riksdagsbeslutet som gäller, men vi är medvetna om situationen, säger Per Risberg.

Vargjakten just nu

• Dalarna, 6 vargar (fällda)

• Värmland, 6 vargar (fällda)

• Gävleborg, 3 vargar (fällda)

• Västra Götaland 2 vargar (1 återstår)

• Örebro, 2 vargar (fällda)

• Västmanland, 1 varg (återstår)

200 vargar i Sverige

Totalt finns i dagsläget drygt 200 vargar i Sverige.

I fjol blev det för första gången på 45 år tillåtet med allmän licensjakt på varg i Sverige. Tilldelningen var 27 vargar, men 28 sköts.

I år får 20 vargar fällas.

(TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.