Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vargjakten stoppas tillfälligt

Vargjakten i Sverige stoppas tillsvidare. ”Nu blir det tvärstopp för all jakt till dess att vi får en rättslig prövning, säger Mikael Karlsson”, ordförande för Naturskyddsföreningen, till TT.

De rättsliga turerna kring vargjakten fortsätter. På onsdagskvällen kom beskedet om att kammarrätten i Stockholm beslutat stoppa jakten tills frågan har prövats i förvaltningsrätten.

När den rättsliga prövningen ska hållas är inte känt, men Mikael Karlsson tror att det kan ske under den kommande veckan.

Det var den 30 januari som Naturvårdsverket beslutade att det skulle vara tillåtet att skjuta 16 vargar i åtta revir.

Jakten inleddes fredagen den 1 februari och skulle pågå till den 17 februari. Hittills har minst tre vargar skjutits.

– Naturvårdsverkets beslut var ganska starkt politiskt dikterat, även om jag inte vill säga att det var frågan om ministerstyre, säger Mikael Karlsson.

Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden WWF överklagade beslutet om vargjakten till förvaltningsrätten och yrkade om inhibition, ett tillfälligt stopp.

Yrkandet avslogs, men de tre miljöorganisationerna överklagade till kammarrätten. Och rätten har nu beslutat att stoppa jakten tills målet är avgjort i förvaltningsrätten.

Beskedet om inhibition kan betyda att årets vargjakt är över oavsett hur det går i förvaltningsrätten.

– Det beror ju på hur lång tid domstolen tar på sig att hantera och pröva frågan. Är det så att det tar längre tid än det datum vi har utsatt för jakten så innebär det att det inte blir någon jakt, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.

Även om verket skulle vinna i förvaltningsrätten är det inte aktuellt med vargjakt senare i vinter om rättens besked skulle komma senare än 17 februari.

– Det är det inte. Vi bedömer att den jakt som ska bedrivas bör bedrivas fram till halvvägs in i februari. Sedan är det för sent eftersom vargarna går in i en parningsperiod och då bör man inte ha jakt, säger Ågren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.