Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vargkommitténs förslag välkomnas

Ja till förenklad skyddsjakt, till licensjakt och till att vargens negativa inverkan inte har uppmärksammats tillräckligt. I ett yttrande till regeringen välkomnar Svenska Jägareförbundet, Svenska kennelklubben och Sveriges jordägareförbund förslagen i förra veckan från Vargkommittén.

De tre anser att vargstammens så kallade gynnsamma bevarandestatus bör sättas politiskt, inte av en myndighet, och att den nivån redan uppnåtts.

De skriver att vargens inverkan på tamboskap och löshundsjakten inte belysts tillräckligt och att dödade hundar bör ersättas lika högt som boskap.

Kommittén föreslog att skyddsjakt på varg regelmässigt ska beviljas vid första angreppet på frigående boskap. Den regeln bör gälla även vid angrepp mot hundar, anser de tre i yttrandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.