Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Världen uppmärksammar svensk schlagervinst

Inte bara svensk press har uppmärksammat Loreens brakvinst i Baku. Medier både i och utanför Europa skriver om de firande svenskarna och den mystiska sångerskan.

Amerikanska New York Times, efter ett telegram från nyhetsbyrån Reuters:

”Den 28-åriga sångerskan imponerade på tv-tittarna när hon dansade barfota och sjöng. Loreen har mött aktivister som anklagar den Azerbazjanska regeringen för att ha vräkt människor från deras hem i samband med bygget av den nya arenan, en anklagelse som myndigheterna nekar till.

Efter vinsten samlades hundratals människor kring en rondell i Stockholm, dansade i en fontän i bara underkläderna, tutade i horn, viftade med flaggor och sjöng ’We’re going up up up up up!!!’ från vinnarlåten. Att bada i fontänen är ett traditionellt firande vid stora sportvinster.”

Spanska El País:

”Det var en favorit och prognoserna slog inte fel. Loreen vann med sin ’Euphoria’. Intressant är att Loreen var den enda deltagaren som träffade människorättsaktivisterna som protesterade mot vräkningen av de boende på området där Baku Crystal Hall nu står.”

Norska Dagbladet:

”Den mystiska 28-åringen tog Europa med storm och inkasserade hela 18 tolvpoängare. Loreen har varit en klar favorit både innanför och utanför Europas gränser.”

Finska Hufvudstadsbladet:

”Den svenska euforin gick verkligen hem i det krisdrabbade Europa. Loreens popularitet framgick av att hennes Euphoria fick röster från alla röstberättigade länder utom Italien.”

Franska Le Monde:

”Sverige vann den 57:e upplagan av Eurovision song constest med sångerskan Loreen, som upprört Azerbajdzjanska myndigheter efter att hon fördömt värdlandets kränkning av mänskliga rättigheter.

Danska Politiken:

”Heja Sverige! Vinnaren av Eurovision song contest är svenska Loreen. ’12 poäng till Sverige’ var den fras som upprepades flest gånger under poängutdelningen. ”

Italienska La Repubblica:

Italien var det enda land som inte gav Sverige några poäng. Den italienska tidningen nämner bara som hastigast att Loreen tog hem vinsten. Texten redogör i stället för tävlingen och dess historia.

”Eurovision song contest är ett TV-program under ledning av European broadcasting union. Det finansieras genom bidrag från nationella nätverk i Frankrike, Storbritannien, Spanien, Tyskland och Italien, som återkom till tävlingen förra året efter en 14 år lång frivillig exil”.

Guardian:

Eurovision slutar med vinst för Sverige och förudmjukelse för Engelbert Humperdinck.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.