Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Världssamfundet på skånskt studiebesök

FN-ambassadörer från 15 länder och utrikesminister Margot Wallström besöker ESS i Lund.
FN-ambassadörer från 15 länder och utrikesminister Margot Wallström besöker ESS i Lund. Foto: Anders Hansson

Världens ögon riktas i helgen mot Skåne där FN:s säkerhetsråd håller sitt årliga informella arbetsmöte. Första anhalten blev ett studiebesök på den gigantiska forskningsanläggningen ESS utanför Lund.

I kortege över Öresundsbron och drygt en timme försenade, anlände medlemmarna i FN:s säkerhetsråd till Skåne på fredagen. Delegationen omgärdas av ett stort säkerhetspådrag, med flygrestriktioner och avspärrade områden. Vid gränsen togs den emot av svensk polis för eskort till incheckningen på Grand Hotel i Lund innan resan gick vidare till forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS. Dit kom delegaterna anförda av utrikesminister Margot Wallström (S) och Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

– Det här är ett av de största infrastrukturprojekten för forskning som görs just nu. Jag vet att det kan låta långsökt men skulle ändå vilja säga att forskningen som bedrivs här, inom fysik och materialvetenskap, inte skiljer sig så mycket från arbetet inom FN. Man måste se de allra minsta detaljerna för att få en uppfattning om helheten, skämtade utrikesministern i sitt välkomsttal.

Wallström: ”Stämningen i FN är hätsk”

Stämningen var avslappnad när FN-ambassadörerna, bland andra Nikki Haley och Vassilij Nebenzia från USA och Ryssland, guidades runt på området iförda höga gummistövlar, gula reflexvästar och röda skyddshjälmar. Enligt John Womersley, vd för ESS, är forskningsanläggningen nästan som ett litet FN i miniatyr.

– ESS visar hur nationer kan arbeta tillsammans och investera i vetenskapliga och tekniska innovationer inom frågor som energi, vård och miljö. I dagsläget har vi 455 anställda från 50 olika länder, berättade han.

ESS brukar beskrivas som ett gigantiskt mikroskop baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Budgeten ligger på 1,8 miljarder euro och när anläggningen är färdig kommer den årligen att användas av tretusen forskare från hela världen inom områden som life science och materialvetenskap.

– Det är naturligtvis väldigt hedrande för oss att FN:s säkerhetsråd kommer hit. ESS sätter Sverige på den globala forskningskartan i världen och det här är ett bevis på hur viktig anläggningen kan vara när det gäller att lösa till exempel klimatutmaningar, säger Julia Öberg, pressansvarig.

Arbetet i säkerhetsrådet har de senaste veckorna präglats av schismer och veton, i synnerhet efter förra helgens USA-ledda Syrienanfall. När António Guterres idag samlar FN-ambassadörerna på Dags Hammarskjölds gård Backåkra utanför Ystad lär tyngdpunkten ligga på fortsatta diskussioner kring Syrienkrisen. På plats för att delta i diskussionerna finns även statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S).

FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd samlas till ett informellt arbetsmöte en gång om året.

I år har mötet för första gången förlagts utanför USA på Dag Hammarskjölds gård i Skåne.

Mötet hålls under lördagen och omgärdas av ett stort säkerhetspådrag.

Närvarar gör generalsekreterare António Guterres, de femton medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd samt statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.