Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Varm mat kan vara historia för Jokkmokks åldringar

En rykande varm lasagne, något som de äldre med kommunal mathållning i Jokkmokk kan komma att gå miste om framöver.
En rykande varm lasagne, något som de äldre med kommunal mathållning i Jokkmokk kan komma att gå miste om framöver. Foto: Leif R Jansson/ TT

Är det stopp för varm mat till de äldre på Jokkmokk kommuns äldreboenden? Nej, inte ännu – men förslaget har väckts av socialnämndens tjänstemän, efter att de fått i uppdrag av politikerna att se var pengar kan sparas för att få till en budget i balans.

Enighet tycks råda inom kommunen om att det är drastiska åtgärder som läggs fram i det förslag till besparingar som – om det genomförs – skulle sätta stopp för underskottet i socialnämndens budget, för 2014 beräknat till 7 miljoner kronor. Utöver att servera kall mat i stället för varm till de äldre föreslås slopande av schemalagda fikaraster för personalen och stängning av två äldreboenden i den utredning som letts av socialchefen Kaisa Björnström.

– Nedläggningar av äldreboenden ser jag inte som en möjlighet i dagsläget, men socialchefen har gjort det hon har fått i uppdrag att göra, säger nämndens ordförande Kerstin Hellgren Tobiasson (S) till tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Punkterna kommer att synas vid nästa nämndmöte, den 11 juni. Kerstin Hellgren Tobiasson menar att budgetramarna kan vara för snäva, ”eller så sipprar det ut pengar någonstans i verksamheten”.

– Det är därför det är bra att titta på varför budgeten inte går ihop – vi måste få veta varför. Min egen plånbok kan vara tom av och till, men jag vet ju varför, säger hon till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.