Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/varm-midsommar-att-vanta-men-regn-i-soder/

Sverige

Varm midsommar att vänta – men regn i söder

Foto: Maja Suslin/TT

Varmt, men regnigt i söder. Så ser vädret ut att bli under midsommar i Sverige – när vi nu kommit tillräckligt nära den stora dagen för att prognoserna ska vara säkrare.

TT Text

Sol, regn, eller en blandning. Väderprognoserna har varit många inför midsommarhelgen när svenskarna försökt få svar på den eviga frågan: Kan man sitta ute och äta?

Så nu, med midsommarafton bara ett par dagar, bort är prognoserna mer tillförlitliga, enligt Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

– Det är detaljer kring skurar som fortfarande kan vara osäkert, säger hon.

Men en del skurar blir det. I södra delarna av Götaland väntas regn under fredagen, och även mellersta delarna av Norrland kan få lite skurar under dagen.

– Men i övrigt så ser det ut att vara mest uppehåll och de flesta kan få se en del sol. Så till stor del ser man ut att kunna vara utomhus, säger Moa Hallberg.

I nästan hela landet kan man dessutom räkna med en varm midsommarafton, med temperaturer på mellan 20 och 25 grader. I nordligaste Lappland blir det någon grad lägre.

Under resten av helgen hänger det ostadiga vädret kvar i de södra delarna av landet. Regn väntas främst i Götaland, men även Svealand ser ut att få lite skurar.

– I norr ser det ut att vara mest soligt väder under resterande delen av helgen, säger Moa Hallberg.

Planerar man att även tillaga midsommarmaten utomhus gäller det dock att vara försiktig. Den senaste tidens varma och torra väder har gjort att risken för skogs- och gräsbränder har ökat, och SMHI har utfärdat varningar för så gott som hela Sverige – från Skåne till Norrbotten.

– Större delen av landet har antingen risk för skogs- eller gräsbrand. Så det är alltid bra att vara försiktig, säger Moa Hallberg.

Läs mer: Så blir midsommarvädret i Västsverige

Ämnen i artikeln

Midsommar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt