Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Varm vinter väntar

Vill du veta hur årets vinterväder ska bli? Långtidsprognoserna från flera internationella väderinstitut pekar mot att vi får en mild vinter i Sverige.

– Instituten har varit samstämmiga om att det ska bli en ganska mild vinter, säger Linnéa Rehn, meteorolog på SMHI.

Men på SMHI sträcker sig prognosen ungefär tio dagar framåt som mest. Efter det anser man att väderprognosen blir för osäker, och i nuläget finns inget SMHI kan se som pekar åt det ena eller andra hållet för vinterns väder.

Men andra väderinstitut runt om i världen, som Nooa, The International Research Institute for Climate and Society och WSI, har gjort beräkningar för de kommande månaderna. Och enligt dem verkar det som vi kan vänta oss ett varmare vinterväder i Sverige. 

Väderläget påverkas av fenomenet NAO-index, nordatlantiska oscillationen. När lufttrycket är högt på det norra halvklotet öppnar det för kalla vindar att svepa in över Norden. Medan det omvända gör att lågtryckens bana över Skandinavien för med sig milda vindar från Atlanten.

– NAO påverkar vintervädret men man kan inte gör långtidsprognoser på indexet för det kan ändra sig på en vecka, säger Linnéa Rehn.

En varm vinter behöver inte betyda att vi kan räkna med barmark. Mildluften kan i stället innebära att det faller mer nederbörd än normalt eftersom den innehåller mer fukt. Prognoserna tyder på att vi kan vänta oss mest snö i januari.

Men variationerna över klotet är stora.

I Storbritannien varnar vädermakarna för att ö-riket står inför den kallaste vintern i mannaminne. Redan i december kan temperaturen falla till minus 20 grader och stora snömängder och snöstormar väntas orsaka trafikproblem ända långt ner i södra delarna.

– Vi kommer få en av de kallaste och mest snörika vintrarna på över hundra år, säger James Madden, meteorolog på Exacta Weather till Daily Express.

Väderläget i Sverige just nu visar en för årstiden ovanligt varm november över hela landet.

– Det väderläget ser ut att bestå även nästa vecka, säger Linneá Rehn.

Den meteorologiska vintern där dygnets medeltemperatur ligger under nollan fem dygn i följd har vi än så länge bara i Norrland och delar norra Svealand, Värmland och i Dalarna. Till Stockholmsområdet brukar vintern anlända 5-6 december och Malmötrakten någon vecka in i januari. Februari är vanligen den kallaste månaden.

– Men vädret är väldigt nyckfullt, en liten förändring kan leda till stora förändringar längre fram. Därför är det svårt att göra långtidsprognoser, säger Linnéa Rehn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.