Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Värmen slår till lagom till valborgsfirandet

Lagom till valborg drar ett högtryck in över Sverige. Räkna med sol och temperaturer på uppåt 15 grader i stora delar av landet.

Lågtrycket som dominerade fredagsvädret med mycket moln och en del regn ligger visserligen kvar under lördagen. Men det har då försvagats och regnskurarna blir färre.

– Det blir en del moln framför allt i Norrland, och en del regnskurar drar över södra Götaland. Annars blir det mest soligt och temperaturer på 15-16 grader i Götaland och Svealand, och 5-10 grader i Norrland, säger Therese Fougman på SMHI.
I morgon tar ett högttryck över och ger sol i större delen av Sverige med smak av försommar i söder.

I norra Norrland kan det visserligen bli växlande molnighet och någon enstaka regnskur. Rätt behagliga temperaturer i Götaland med 13-18 grader och i Svealand med 12-15 grader. Södra Norrland kan räkna med 8-12 grader och norra Norrland med 5-10.

På måndag, valborgsmässoafton, blir det i Götaland i huvudsak soligt. Termometern stiger till över 15 grader och på vissa håll toppar på 20 grader eller mer.

I Svealand och sydligaste Norrland passerar en del moln och litet regn, som i Dalafjällen kan ha inslag av snö. Annars temperaturer från fem till tio-tolv grader och mest mulet. Resten av Norrland får ganska soligt och 6-10 grader.

– På första maj ser högtrycket ut att ligga kvar och ge soligt väder i hela Sverige. Götaland och Svealand får från 12 upp till 18-20 grader. Södra Norrland runt 15 grader. I norra Norrland 10-12 grader i kustlandet, och 5-10 grader i inlandet, säger Therese Fougman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.