Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/varmerekord-pa-onsdagen-och-annu-varmare-i-dag/

Sverige

Värmerekord på onsdagen – och ännu varmare i dag

Foto: Nicklas Thegerström

Redan onsdagens temperaturer bjöd på flera värmerekord, framför allt i Norrland. Holmön utanför Umeå har inte haft så varmt sedan 1901. I dag väntas ännu varmare luft på många håll och i Sundsvall kan det bli svettigast i landet. 

Mätstationen Forse i närheten av Sollefteå satte två rekord på onsdagen – dels registrerades den varmaste temperaturen hittills i år – 31,7 grader – dels är det den högsta junitemperaturen som mätts upp på stationen sedan 1956, när mätningarna startade på platsen. 

Holmön utanför Umeå hade 25 grader – vilket kanske inte låter så mycket, men ändå är det varmaste som registrerats sedan 1901.

Här är andra orter som stack ut på onsdagen, enligt meteorologen Alexandra Ohlsson på SMHI: 

• Östersund, 28,6 grader, högsta temperaturen sedan 1966.

• Sveg, Särna, Gävle, Edsbyn, Öskär – orter som haft den värsta värmen på 30-40 år. 

• Edsbyn hade sin högsta temperatur oavsett månad sedan 1994.

Läs mer: Extremt stor brandrisk i delar av landet – ökar dag för dag

Och i dag blir det ännu lite varmare luft, enligt Alexandra Ohlsson.

– Det är väldigt varm luft och ytterligare lite varmare än onsdagen. Det är framför allt upplandskusten och södra Norrland som kan få över 30 grader på flera platser, säger hon. 

Enligt prognoserna ska värmeböljan kulminera i dag, även om det är fortsatt mycket varmt hela helgen.

Topptemperaturerna har skrivits ned med någon grad och flyttats lite norrut i den senaste prognosen från tidigt i morse. 

Nu ser det ut att bli allra varmast kring Sundsvall, med 34 grader. 

Från måndag blir det svalare. 

– Då kommer det också välbehövligt regn, säger Alexandra Ohlsson.

Läs mer: SMHI skruvar upp prognosen ytterligare – nära 35 grader 

Läs också: Hemestern får fläktar att gå åt som smör i solsken

Ämnen i artikeln

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt